La major part de les deixalles que es llencen al rebuig es poden reciclar

L'anàlisi de les bosses d'escombraries s'ha dut a terme a set municipis de la comarca i només Matadepera ha obtingut bons resultats

Redacció
01 de desembre del 2016
Actualitzat a les 16:45h


Set municipis de la comarca han analitzat públicament les bosses de deixalles que es llencen al contenidor del rebuig els darrers dies coincidint amb la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. L'anàlisi de les bosses ha confirmat el que es preveia: que la major part de les deixalles que es llencen al contenidor del rebuig es poden separar i que, per tant, caldria haver-les llençat en altres contenidors. La dada és clara: el 90% de les deixalles que es llencen al contenidor de la Resta són reciclables i, per tant, caldria llençar-les en altres contenidors de recollida selectiva o portar-les a la deixalleria.

Els resultats obtinguts de les caracteritzacions oscil·len entre els diferents municipis però es mantenen a l'entorn del 10% de rebuig llençat correctament. Una excepció és el municipi de Matadepera –el poble amb millor percentatge de recollida selectiva de la comarca , on les bosses del rebuig estaven formades per rebuig en un 78%. En aquests casos, només un 22% de les deixalles estaven mal ubicades.

Tal com explica el president del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, Ricard Torralba, "sabem que tenim feina per fer per arribar als nivells de percentatge que demana la Unió Europea que són del 60% de recollida selectiva pel 2020. Ara estem per sobre del 34% de mitjana a la comarca i amb aquests anàlisis de les bosses hem constatat que si fem un esforç de separació a casa podem millorar molt aquests percentatges. Hem de canviar alguns hàbits i fàcilment podem aconseguir separar millor i reciclar més".

El president del Consorci també apunta que "aquestes dades també ens porten a fer una reflexió econòmica.  Les bosses del rebuig es porten al Centre de Tractament de Residus i això té un cost. Com més petita sigui la bossa del rebuig el cost serà menor. I per tant, els preus del tractament també baixaran. Aquest fet és especialment important en un moment en què hem hagut de plantejar un increment de pujada de taxes de residus a molts municipis".  Torralba també fa una altra reflexió en relació a tot el que llencem a la bossa del rebuig: "Hem de tenir en compte que en molts casos són recursos que estem perdent, que estem llençant i que podríem aprofitar. Hem pensar abans de llençar", assegura.

L'anàlisi de les bosses de deixalles s'ha fet a Sabadell, Terrassa, Santa Perpètua de Mogoda, Sentmenat, Palau-solità i Plegamans, Matadepera i Cerdanyola.