Es redueixen les denúncies per intrusisme professional en la construcció

Entre 2012 i abril de 2016 l'ocupació irregular i el frau a la Seguretat Social ha tingut un impacte de 15.371 milions d'euros a nivell estatal

Els membres de la Comissió de Lluita contra el Frau, a la seu del Gremi de la Construcció.
Els membres de la Comissió de Lluita contra el Frau, a la seu del Gremi de la Construcció. | GCV
La Torre
30 de novembre del 2016
Actualitzat a les 12:48h
"L'intrusisme no només afecta a la competitivitat de les empreses del sector que compleixen amb la normativa, sinó que és un problema que acaba afectant al conjunt de la societat", ha recordat Toni Palet, president del Gremi de la Construcció del Vallès, durant una reunió de treball de la Comissió de Lluita contra el Frau. Segons dades del Ministeri d'Ocupació, entre els anys 2012 i abril de 2016 la lluita contra l'ocupació irregular i el frau a la Seguretat Social ha tingut un impacte de 15.371 milions d'euros a les arques públiques i s'han aflorat prop de 350.000 llocs de treball irregulars en el mateix període temporal.

Els assistents a la reunió han fet una valoració positiva de les accions realitzades des del primer acord de col·laboració l'any 2014 i han projectat nous acords per evitar que en les obres de construcció treballin empreses i personal amb situació il·legal. Tanmateix, els participants coincideixen que actualment és més complicat portar un control d'intrusisme laboral perquè no hi ha obres grans i les obres que hi ha i que són obres per reformes, són més difícils de seguir si no és que la mateixa inspecció actuï per comprovar la seva irregularitat.

No obstant, les campanyes de sensibilització del Gremi perquè els seus agremiats denunciïn pràctiques fraudulentes i obres en les que tinguin sospites de produir-se il·legalitats, més la coordinació amb la resta d'agents, han donat els seus fruits i es detecta una reducció de l'intrusisme i del nombre de denúncies en el darrer any. L'objectiu general ha estat i continua sent el d'aconseguir que el percentatge de treballadors il·legals en el sector baixi considerablement. Alhora es pretén eradicar també amb la dualitat de la major part d'aquests casos de frau en els que els treballadors estan en condició il·legal però alhora són receptors de la prestació d'atur. Uns indicadors que han baixat respecte d'anys anteriors i que animen a mantenir la col·laboració entre cossos de seguretat, agents empresarials i el departament d'inspecció.

Palet ha afirmat: "Des del Gremi continuarem treballant en la mateixa línia per aconseguir que no hi hagi cap empresa que pugui treballar de manera fraudulenta, en la majoria de casos amb l'abaratiment de pressupostos que no poden ser competitius per part d'empreses que contribueixen amb tots els seus impostos al dia. És un greuge comparatiu injust".

La reunió s'ha desenvolupat a la seu del Gremi de la Construcció i ha comptat amb la participació de Toni Palet, president del Gremi de la Construcció del Vallès; Joan Ruiz, vicepresident del GCV; Joan Boada, tècnic del GCV; Juan Carlos Marcos – inspector-cap del Grup d'Estrangeria de la Policia Nacional; Antoni Flores, intendent major de la Policia Municipal de Terrassa; Joan Carles Escobar, intendent cap de la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Terrassa; María José Ballesteros, cap de la Inspecció Provincial de Treball i Seguretat Social de Barcelona; Lourdes Benito, subinspectora d'ocupació i seguretat social i coordinadora de l'equip de economia irregular; Eva Candela, directora de l'Àrea de Territori i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Terrassa i Salvador Navarro, director d'Obres i Manteniment de l'Espai Públic de l'Ajuntament de Terrassa.