El Parc de Sant Jordi recuperarà l'esplendor de fa cent anys

La coberta de la Masia Freixa es restaurarà completament durant cinc mesos | La vegetació del parc es recuperarà i es refarà per mostrar el paisatge original dels jardins

Les obres de la Masia Freixa comencen aquesta mateixa setmana
Les obres de la Masia Freixa comencen aquesta mateixa setmana | Joaquim Albalate
29 de novembre del 2016
Actualitzat a les 11:54h
El Parc de Sant Jordi recuperarà el seu aspecte original a partir de la primavera del 2017, arrel de les actuacions que s'hi estan fent des d'aquest dimarts mateix. Unes obres que serviran també per renovar completament la característica coberta de la Masia Freixa, afectada pel pas del temps i per la fragmentació dels materials.

"La Masia Freixa és un dels elements més importants del patrimoni de la ciutat", ha afirmat el tinent d'alcalde Amadeu Aguado, "i, com a tal, el nostre deure és mantenir-lo en bon estat". L'última actuació que s'havia fet a la coberta va ser el 1983, i el recobriment, de morter i vidre, s'ha anat deteriorant i desfent, i ha perdut lluïdesa. 

El que s'hi farà serà arrencar una capa d'un centímetre de gruix fins deixar l'estructura despullada, i després aplicar diverses capes de material aïllant i impermeabilitzant, i, a sobre, el morter amb vidres que dóna l'aspecte característic de color gris brillant. L'objectiu és modernitzar la coberta, que estava feta amb materials antiquats i patia filtracions, i recuperar, alhora, l'aspecte original, amb un gris més clar i amb alguns vidres de colors.

Les actuacions, que tenen un cost de 220.000 euros, duraran uns cinc mesos. L'objectiu és tornar a obrir la Masia Freixa i el Parc de Sant Jordi a l'abril, poc abans de la Fira Modernista, que posarà en valor la coberta de la masia amb una sèrie de visites guiades.

Això sí, l'activitat a dins de la Masia continuarà, i fins i tot seguirà rebent visites guiades cada dia a les dotze del migdia, encara que algunes parts no siguin visibles. En aquest sentit, Aguado ha afegit que "la malla que recobreixi la bastida mostrarà el dibuix" de les voltes de la masia, perquè tothom pugui fer-se'n una idea.

Rentat de cara al parc de Sant Jordi

L'altra gran actuació serà als antics jardins de la Masia, el parc de Sant Jordi. Després que les ventades del 2014 tombessin gairebé tres quarts dels arbres del parc, les feines de replantació continuen. L'actuació més destacada serà en el passeig dels Xiprers, dins de la voluntat de que el parc llueixi com fa cent anys. Dels 31 arbres que hi havia, se n'han salvat quatre; la resta són nous, fins a sumar 36 en total.

El passeig començarà una mica més enrere, i es retiraran els xiprers que hi havia a tocar de l'era de la Masia Freixa, per "deixar respirar" l'edifici, en paraules del tinent d'alcalde Marc Armengol. Aquesta serà una de les actuacions que s'hi fan, en què "es vol recuperar i refer el jardí, amb el seu paisatge original". En total, la reforma de la vegetació té un cost d'uns 70.000 euros.

Les actuacions s'han acordat amb l'associació d'amics del Parc de Sant Jordi i l'Associació de Veïns de Ca n'Aurell, dues entitats que s'havien mostrat crítiques amb els treballs, i aquest mateix dimarts els tècnics i regidors de l'Ajuntament explicaran als veïns, en una sessió oberta, totes les actuacions que es porten a terme.
 

Els treballs als arbres del Parc de Sant Jordi ja han començat Foto: Joaquim Albalate


L'oficina de turisme anirà a la casa Baumann

Pel que fa als usos de la Masia, el pla de patrimoni inclou convertir, a llarg termini, la Masia Freixa en un espai d'interpretació del modernisme. Això implicarà que es museïtzin els espais que ara ocupen el servei de turisme i la Sindicatura, que es traslladaran a altres edificis. Concretament, l'oficina de turisme s'ubicarà, en els propers anys, a la casa Baumann, a l'avinguda de Jacquard, "en un lloc més adequat per la seva ubicació estratègica, al centre i a davant de l'estació de FGC", ha afirmat Amadeu Aguado. 
 

Marc Armengol i Amadeu Aguado, a la presentació dels treballs Foto: Joaquim Albalate