Una ruta posarà en valor el patrimoni històric lligat al comerç i la restauració

L'Ajuntament de Terrassa vol establir una nova ruta turística que recorrerà els establiments comercials i de restauració més emblemàtics de la ciutat en un passeig per la història local

La Torre
26 de novembre del 2016
L'Ajuntament de Terrassa, a través de l'Àrea de Cultura, Innovació i Projecció de la Ciutat, treballa en la creació d'una nova ruta turística al voltant dels establiments més emblemàtics dels sectors del comerç i la restauració locals. L'objectiu és posar en valor aquest patrimoni i recuperar la memòria d'aquells establiments tradicionals que han jugat un important paper en la historia de la ciutat. El teixit comercial i el sector de la restauració han tingut i tenen un pes específic molt rellevant a Terrassa. Per això, la ciutat conserva tot un seguit d'establiments centenaris i de gran tradició, la memòria dels quals cal preservar i posar en valor. En aquest sentit, el tinent d'alcalde de Cultura, Innovació i Projecció de la Ciutat, Amadeu Aguado, ha apuntat que "amb aquesta ruta es vol posar en valor el patrimoni històric del comerç i la restauració a la ciutat, i s'afegeix a altres rutes turístiques que permeten conèixer Terrassa des de la vessant de la història i de les tradicions més quotidianes".

Per elaborar el nou producte turístic, s'ha fet un treball de recerca i recollida de documentació destinat a identificar els establiments susceptibles de formar part de la ruta. Com a resultat, s'ha dissenyat un itinerari amb tres eixos diferents, en funció de la localització dels establiments. No es tracta, però, una proposta tancada. Per completar aquesta vessant de memòria històrica i patrimoni immaterial al voltant de la ruta, es farà una crida a la participació ciutadana per poder incorporar les vivències i records dels terrassencs i terrassenques que vulguin contribuir a enriquir l'anecdotari al voltant d'aquestes establiments. També es comptarà amb la implicació d'entitats com les associacions gremials o "El Llibre de la Vida", entre d'altres. La previsió és que la nova ruta turística estigui enllestida per a la primavera del 2017. 

A més de posar en valor aquest patrimoni històric, la intenció és donar a conèixer entre els més joves la història del comerç tradicional: com havien estat aquestes botigues, com funcionaven i quin és l'anecdotari que les fa encara presents en la memòria de molts ciutadans i ciutadanes. Es vol oferir una mirada que ajudi a fer una aproximació acurada als paisatges urbans que configuraven la Terrassa d'ahir en comparació a la ciutat actual, fent un recorregut que faciliti la contextualització i la comprensió de les importants transformacions que s'han produït al territori. La ruta turística no se centrarà únicament en els elements arquitectònics d'aquests establiments, sinó que també destacarà tot allò relacionat amb el patrimoni immaterial que representaven les activitats que es duien a terme en uns negocis molt sovint coneguts i reconeguts per la seva singularitat, pels seus productes o per l'activitat social que es generava moltes vegades al seu voltant. 

La nova ruta s'inspira en l'exposició "Botigues del nostre record", que es va poder visitar al Castell Cartoixa de Vallparadís els anys 2008 i 2009, en el marc del cicle de mostres temporals de llarga durada del Museu de Terrassa. Així mateix, des del maig del 2015, Terrassa acull una mostra permanent dedicada a les botigues del passat que ocupa els aparadors de la botiga Maria Argemí Culell, al carrer Font Vella número 33, dins de la finca de la Casa Alegre de Sagrera.