Terrassa s'omple de foc «tradicional» aquest dissabte amb el Drac Baluk Astharot i els Diables de Ca n'Aurell

La colla organitza la I Diada de Foc Tradicional, amb el Ball de Diables de Sabadell i el Ball de Diables de l'Hospitalet de l'Infant

El Drac Baluk, al Raval Infernal de la Festa Major de Terrassa 2016
El Drac Baluk, al Raval Infernal de la Festa Major de Terrassa 2016 | Marcel Marsal/Drac Baluk
La Torre
22 de novembre del 2016
Actualitzat el 23 de novembre a les 15:29h
El centre de Terrassa s'omplirà de pólvora i del so dels tabals aquest dissabte 26 de novembre. El Drac Baluk Astharot i Diables de Ca n'Aurell organitza la I Diada de Foc Tradicional, dins de la seva aposta per convertir-se en una colla d'aquest estil.

Les colles convidades en aquesta primera edició són dues: el Ball de Diables de Sabadell, formats el 1983 i que des dels seus inicis han buscat seguir l'estil de la Catalunya Nova, i tot un referent al Vallès Occidental; i el Ball de Diables de l'Hospitalet de l'Infant (el Baix Camp), nascuts el 1988 i amb el qual els de Ca n'Aurell tenen una bona relació.

La Diada de Foc Tradicional vol ser un referent no només a Terrassa, sinó al conjunt del Vallès, mostrant un estil de grups de foc diferent al que se sol mostrar a la zona, en què les batucades i la innovació han fet perdre l'essència d'aquesta tradició, segons apunta la colla. Els canaurellencs volen portar a Terrassa l'estil més fidel als grups tradicionals, més presents al sud de Catalunya, amb elements com el tabal de fusta, pell i corda, o les espardenyes, que formen part de la vestimenta. Consideren, com va dir Antoni Gaudí, que "l'originalitat consisteix a tornar a l'origen".

L'acte principal de la jornada serà la lectura de versots, a la plaça del Progrés, i el posterior correfoc, que recorrerà els carrers del Centre de Terrassa, acabant al raval de Montserrat. A més, a la tarda se celebrarà una cercavila també pel centre de la ciutat. El recorregut ha estat triat perquè "no volem que es tracti d'una festa de la colla i prou, sinó que volem que tota la ciutat se la senti seva", afirma Gerard Català, president de la colla. "La intenció és repetir cada any aquesta diada, fent que sigui un referent tant a Terrassa com al nostre entorn".

La Diada de Foc Tradicional vol ser una de les principals cites de la colla, juntament amb la Diada de la Colla, que celebren al març, la Festa Major de Ca n'Aurell, al maig, i la de Terrassa, el primer diumenge després de Sant Pere (29 de juny).

Drac Baluk Astharot i Diables de Ca n'Aurell van néixer el 1993 a Terrassa. Després d'una aturada de tres anys, el 2010 un grup de joves del barri i vinculats a la cultura popular de la ciutat van fer reflotar l'entitat. En els últims anys han anat creixent, amb la creació d'una rèplica del Drac Baluk Astharot (el 2013) i variant el seu estil cap a un de més tradicional, com, per exemple, emprant tabals de fusta, pell i corda.


 

El cartell de la I Diada de Foc Tradicional de Terrassa Foto: Drac Baluk Astharot