Terrassa es deixa sense reciclar el 92% dels residus que llença al rebuig

El Consorci de Residus del Vallès Occidental ha analitzat al bell mig de la plaça Vella el contingut de tres bosses d'escombraries triades a l'atzar

L'acció del Consorci de Residus a la plaça Vella de Terrassa.
L'acció del Consorci de Residus a la plaça Vella de Terrassa. | dECOmunicació
La Torre
21 de novembre del 2016
Actualitzat a les 11:22h
Aquest cap de setmana s’ha fet una autòpsia a les bosses d’escombraries de Terrassa. Dins de la Setmana Europea de Prevenció de Residus, dues tècniques ambientals del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental han agafat a l’atzar tres grans bosses de la brossa d’un contenidor de la fracció rebuig de l’entorn de la plaça Vella de Terrassa. Entre les 12 del migdia i les dues de la tarda de dissabte s’hi han dedicat a classificar el seu contingut i dipositar-lo en diferents safates: orgànica, paper i cartró, vidre, envasos, deixalleria i rebuig. El resultat ha estat significatiu: a dins de les bosses de rebuig només hi havia un 7,8% de residus que havien d’anar a la fracció resta. I, per tant, un 92% s’havia d’haver reciclat.

La campanya del Consorci "Porta la bossa a la revisió!" pretén dos objectius. El primer: demostrar que encara falta perquè tothom recicli el 34% de la mitjana catalana i que som lluny de l’objectiu europeu del 60% de reciclatge, en l’horitzó de l’any 2020. El segon: “conscienciar a la ciutadania de que el canvi d’hàbits és possible i beneficiós per a l’entorn natural, amb una evident reducció d’energia i també de despesa econòmica”, tal i com explica el president del Consorci per a la Gestió de Residus, Ricard Torralba. Quan més malament es recicla, més cara és la taxa d’escombraries, conclou el polític. El tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Marc Armengol, també ha reivindicat una major consciència col·lectiva a l’hora de fer la recollida selectiva entre la ciutadania i ha detallat les accions municipals per promoure el reciclatge. 

Acompanyades pel clown Basuretto –un personatge que viu dintre del cubell d’escombraries i que reconeix que està “intoxicat” perquè la gent “recicla malament”, les tècniques han donat consells de reducció de residus en el dia a dia: comprar amb cistell o bossa, portar l’esmorzar amb carmanyola en lloc de paper d’alumini, comprar a l’engròs, etc. Després de classificar els residus, han trobat dins de les bosses de rebuig un 37% d’envasos, un 26,6% de paper, 22,7% d’orgànica, un 4,2% de vidre i un 1,6% de deixalles que han d’anar a la deixalleria.. Això si, en volum, els envasos i el paper s’ho enduen gairebé tot.

Aquesta mateixa acció s’ha fet també a Matadepera, a Santa Perpetua i Sabadell, i es farà properament a Sentmenat, Cerdanyola i Palau Solità. L’objectiu de la campanya és conscienciar els ciutadans que el reciclatge no el fem del tot bé i que, si reciclem més reduirem el cost del tractament de residus.