«El masclisme mata, ens estem oblidant?»

La FAVT demana fer una profunda reflexió sobre la violència de gènere

per FAVT, 21 de novembre de 2016 a les 10:17 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de novembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Des de la FAVT, federació que agrupa a bona part de les associacions veïnals de la ciutat de Terrassa, volem fer una profunda reflexió sobre el paper de l'home i la seva implicació real envers aquesta xacra que no té fi.

Aquesta és una lluita que implica tant als homes com les dones, perquè les dones son les afectades, però els homes poden fer molt per millorar la situació amb el seu recolzament. Pensem que molts del problemes de les dones han sigut problemes "invisibles", i que molta gent creu que allò que no es veu no existeix. No pot ser. No podem adoptar la estratègia del silenci.


L'actual junta de la federació és diversa, formada per homes i dones, la opinió/inquietud dels actuals companys-homes es reflexa en algunes preguntes que els hi sorgeixen:

"Veritablement els homes estem implicant-nos el què deuríem per posar fre a aquestes situacions?", perquè si mirem al nostre voltant, els moviments en defensa de la dona, les organitzacions i agrupacions, fins i tot a moltes manifestacions... quin és el paper de l'home, quin és el nostre paper? A on hi som nosaltres? No hauríem de ser els primers en estar-hi al costat d'elles, dient NI UNA MÉS?; els homes hem de prendre partit i dir la nostra, no podem ni devem continuar sent observadors passius, sense intervenir."

Aquestes són algunes de les reflexions i preguntes que es fan els companys de la nostra junta, en tot punt compartides per nosaltres, les seves companyes.

Perquè el moviment feminista està fent una labor ímprova, però siguem clars, sense una més decidida i visible implicació masculina, les escales es continuaran convertint en muntanyes. Perquè tornem a dir, tristament, avui, a Novembre de l'any 2016, en plena era digital i reivindicativa, hi ha moltes barreres i rols que continuem arrossegant en aquest país i que continuen volent imposar-se; segueix sent un país masclista a on tristament veiem que tot i augmentar la sensibilització a nivell global i molt particularment a nivell femení, les morts per violència de gènere envers les dones continuen augmentant i també és molt preocupant la violència que comença ja a nivell escolar.


No vull deixar de recordar que la primera responsabilitat de l'home en aquesta violència de gènere, la seva primera implicació i bàsica comença en ell mateix, en el seu doble paper i la seva doble responsabilitat: la primera com a home adult, lluitant juntament amb les dones pels seus drets.

La segona responsabilitat, com a exemple i formador dels seus fills i filles, per evitar que a mesura que creixin, continuïn en aquesta línia negativa, en l'educació i l'exemple que els hi donin des del seu naixement, juntament amb les seves mares i en saber parlar amb ells/elles i corregir-los quan aquestes tendències masclistes imposades per la motxilla de la societat patriarcal en què continuem vivint comencin a imposar-se.

Els homes s'han d'implicar també quan vegin situacions de violència, no amagant-se i pensant "això no va amb mi, no m'afecta"... perquè sí va amb ells, amb vosaltres, va amb tots, denuncieu i dieu "això no fa gràcia, això no està bé", canviant moltes vegades el llenguatge sexista emprat entre amics i "col·legues".

Assistim amb molta preocupació a les notícies diàries sobre violència envers les dones a tots els nivells, ja sigui violència domèstica, per raons de sexe, de religió o de qualsevol altre forma.

La FAVT i la seva junta estem en contra de qualsevol tipus de violència, està al nostre ADN com a federació d'associacions de veïns, no pot ni deu ser d'altre forma, i tots i totes voldríem no tenir que parlar de recolzar actes en contra de la violència de gènere, però la segueix havent, de violència, hem de dir-ho i denunciar-ho, els homes han de donar la cara.

Des de la FAVT, fem una crida a tots els homes, a fer consciència de les seves creences envers les dones, de la forma de fer en la vida quotidiana, en la forma d'educar als nostres fills, en positiu i des de la diversitat.

Creiem que la millor forma de lluita és prendre consciència de sí mateixos, i reflexionar seriosament en les actituds que tenim davant les situacions familiars. Hem de crear una societat sana i respectuosa amb les dones.

Perquè avui, és potser una dona desconeguda, demà, potser, una filla o una germana, una mare o una àvia... realment ho heu pensat, senyors? El masclisme mata... algú s'ha oblidat? Fem una crida a tots els homes a despertar-se i revelar-se, les solucions, començant per nosaltres.

Junta de la FAVT

 

Participació