El Consorci de Residus analitza com reciclen els habitants de la comarca

Tècnics especialitzats examinaran el contingut de bosses d'escombraries escollides a l'atzar | L'activitat s'emmarca en la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

El Consorci de Residus mirarà el contingut de les bosses i les caracteritzarà
El Consorci de Residus mirarà el contingut de les bosses i les caracteritzarà | Consorci de Residus
La Torre
17 de novembre del 2016
Actualitzat a les 12:06h
El Consorci de Residus analitzarà el contingut de les bosses de deixalles a set municipis de la comarca. La iniciativa, oberta i participativa, consistirà en què tècnics especialitzats revisaran bosses d'escombraries escollides a l'atzar. L'objectiu és detectar errors de separació que es fan a casa i conscienciar sobre la necessitat de prevenir en la generació de residus amb accions com el reaprofitament, la reutilització i l’intercanvi. Aquesta iniciativa s'emmarca en la Setmana Europea de la Prevenció de Residus que se celebra del 19 al 27 de novembre. 

La campanya s'ha batejat amb e nom Porta la bossa a revisió i es durà a terme a diversos municipis de la comarca, entre ells Terrassa. En aquesta ciutat l'acció tindrà lloc el proper dissabte, 19 de novembre, a la plaça Vella a les 12 del migdia.

Aquesta iniciativa coincideix amb les últimes dades de generació de residus que s'han fet públiques i que indiquen un estancament de la recollida selectiva i un lleuger increment de la fracció Resta. Tot plegat es tradueix en un increment dels costos municipals del tractament de residus. 

Ricard Torralba, president del Consorci, ha explicat que "l’objectiu és detectar els errors de separació que es fan a casa per conscienciar sobre la necessitat de prevenir en la generació de residus amb accions com el reaprofitament, la reutilització i l’intercanvi". Segons Torralba, cal posar a la vista de tothom que s'ha de fer molt més: "Hem de caminar en el dia a dia perquè el reciclatge i la separació és una missió de tots", ha indicat. 

El Consorci també ha previst altres activitats per celebrar la Setmana de la Prevenció. Entre d'altres destaca una proposta anomenada l'Aventura dels residus, visites al Centre de Tractament de Residus (CTR-Vallès), tallers de sabó i xerrades sobre compostatge. Les activitats es faran durant els dies previs i posteriors a la Setmana. En total es faran activitats a 15 municipis.

A l’escola reduïm

En el marc de la Setmana Europea, des del Consorci s’ha proposat a les escoles de la comarca la seva implicació en la prevenció de residus. D’una banda, amb l’activitat A l’escola reduïm es proposa que un o varis grups enregistrin un vídeo original i divertit explicant alguna acció que es realitzi al centre per fomentar la prevenció de residus: l’ús de carmanyoles per l’esmorzar, l’ús del paper, tallers amb residus, treballs d’art amb residus, aprofitament alimentari...

També s’ha proposat als alcaldes i alcaldesses de la comarca i als membres del plenari del Consorci per a la Gestió de Residus que gravin un vídeo de les mateixes característiques explicant què fan ells i elles de manera personal o com a ajuntament per a prevenir la generació de residus.

El menjar no és per llençar

D’altra banda, s’han preparat accions específiques per a les escoles que porten a terme l’acció Recooperem per evitar el malbaratament alimentari. En aquests centres es farà l’activitat educativa El menjar no és per llençar, una acció que s'adreça a alumnes d’Educació Infantil i Primària i vol identificar el malbaratament alimentari, dissenyar i establir mesures de reducció del malbartament al menjador i promoure bons hàbits entre les famílies i la comunitat educativa.

També es proporcionarà elements de difusió del Projecte Recooperem per de donar a conèixer entre les famílies i la comunitat educativa la tasca d’aprofitament alimentari que es porta a terme a l’escola.

A banda, els restaurants i bars que participen en el projecte Acaba't el plat a casa disposaran de nous materials per difondre la possibilitat que ofereixen als clients, d’emportar-se el menjar o la beguda que no es puguin acabar a l’establiment. Es tracta d’uns petits adhesius originals per enganxar a les cartes dels establiments de restauració.