1 de 10
Efemèride

Bicentenari del naixement del Canonge Rodó, «el rector dels obrers»

Francesc Rodó i Sala, nascut a la vila de Terrassa el 13 de novembre de 1816, és un dels Terrassencs Il·lustres

per Albert Prieto, 13 de novembre de 2016 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de novembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El 13 de novembre de 1816, fa exactament 200 anys, va néixer a Terrassa en Francesc Rodó i Sala, que més tard passaria a ser conegut popularment com el Canonge Rodó. Va ser un mossèn molt popular a la seva època no només a Terrassa, també als antics municipis de Sant Andreu de Palomar i Sant Martí de Provençals, ara barris de la ciutat de Barcelona. El Canonge Rodó té un carrer dedicat a Terrassa i el seu retrat està inclòs des del 1917 a la Galeria dels Terrassencs Il·lustres, a l'Ajuntament de Terrassa.
 

Retrat de Francesc Rodó i Sala, el Canonge Rodó. Foto: Wikimedia Commons


El mossèn Francesc Rodó va ser molt conegut per les seves obres i dedicació als pobres. Va ser canonge de la seu de Barcelona des del 1896, càrrec que el va acompanyar en el seu sobrenom per a la posteritat. També va ser vicari a Sant Julià d'Altura i sacerdot a Vilamajor. A més, va ser ecònom de Sant Andreu del Palomar i rector de Sant Martí de Provençals durant 31 anys, fet que el va convertir en un personatge molt popular i estimat en aquests indrets.  També va ser anomenat en vida "el canonge dels pobres" i "el rector dels obrers".

Francesc Rodó Sala havia nascut a la vila de Terrassa en una família humil, el 13 de novembre de 1816, i va ser batejat a la parròquia del Sant Esperit. Va morir el 6 de febrer de 1902, a l'edat de 85 anys, a la casa rectoral de Sant Martí.


El novembre de 1916 es va celebrar a Terrassa el centenari del seu naixement. Josep Ventalló i Vintró el va homenatjar amb un poema. En el seu record, l'Ajuntament de Terrassa, amb Josep Ullés com a alcalde, va acordar el 31 de gener de 1917 incloure en Francesc Rodó i Sala a la Galeria dels Terrassencs Il·lustres que s'havia estrenat dos anys abans. El 2 de juliol de 1917, en el marc de la Festa Major de Terrassa, es va col·locar el seu retrat a la Galeria. Va ser tot just el tercer retrat que la formava, només després de Joaquim de Sagrera i de Francesc Torras i Armengol.

Els reconeixement al Canonge Rodó no acaben a Terrassa. A Sant Martí, barri de Barcelona del qual va ser rector, s'hi va aixecar un monument de bronze en honor seu, l'any 1919. L'obra va ser realitzada per l'escultor Frederic Marès i l'arquitecte Josep Vilaseca. El monument original, però, va ser destruït durant la Guerra Civil per aprofitar el bronze. El mateix Marès va fer-ne una còpia en pedra, més senzilla, l'any 1954.

 

Participació