L'Hospital de Terrassa acull una jornada sobre ètica assistencial

La jornada ha estat un èxit, amb l'aforament complet

Jornada del Comitè d'Ètica Assistencial del Consorci Sanitari de Terrassa
Jornada del Comitè d'Ètica Assistencial del Consorci Sanitari de Terrassa | CST
Redacció
12 de novembre del 2016
Aquest divendres l'Hospital de Terrassa ha acollit la I Jornada del Comitè d'ètica assistencial del Consorci Sanitari de Terrassa, amb el títol "Futilitat: dubtes raonables".

En els processos de malaltia, hi ha moments en què certes mesures indicades pels protocols clínics deixen de ser útils en un pacient concret en funció dels objectius assistencials plantejats, i allò que està indicat per a una patologia, pot deixar de ser un benefici per a la persona que la pateix en funció de la seva autonomia. Des dels principis de la no maleficència i la justícia, no s'hauria d'indicar una mesura fútil, però en la pràctica assistencial apareixen dubtes raonables que són necessaris per aturar-se i reflexionar al respecte.
 
La Jornada, que ha estat un èxit, amb l'aforament complet, ha comptat amb el Dr. Joan Vinyes, membre del Comitè de Bioètica de Catalunya, que ha fet la conferència inaugural: "Sabem comunicar allò que volem transmetre?".
 
Posteriorment la primera taula rodona ha tractat temes com Volem ser immortals, què demanem com a societat, Futilitat de la pràctica clínica: tractament i exploracions, i diverses consultes dels professionals mèdics als juristes.
 
La segona taula ha recollit experiències del Consorci Sanitari de Terrassa, presentades per la Comissió per a la millora de la pràctica clínica del CST, com l'adequació de l'ús d'antidepressius i l'actitud diagnòstica davant d'un traumatisme cranioencefàlic lleu a pediatria.
 
L'última sessió ha estat Cap a una millora en l'atenció de les persones amb malaltia oncològica avançada, amb reflexions i reptes clínics i ètics dels equips implicats. 
 
La jornada ha generat propostes de reflexió conjunta i ha evidenciat la necessitat d'un aprenentatge col·lectiu per adoptar un pensament crític i cercar enfocaments assistencials col·laboratius que no s'allunyin de la persona.