El Consorci de Residus impulsa una campanya de reciclatge als comerços

S'anomena "A la feina, separem els residus" i arribarà a 500 establiments de petits municipis de la comarca

El president del Consorci, Ricard Torralba, i l’alcaldessa de Palau-solità i Plegamans Teresa Padrós.
El president del Consorci, Ricard Torralba, i l’alcaldessa de Palau-solità i Plegamans Teresa Padrós. | Consorci de Residus
Redacció
09 de novembre del 2016
Actualitzat a les 17:28h
Aquesta setmana comença a deu municipis petits del Vallès Occidental una acció específica per millorar els nivells de separació i reciclatge als comerços i establiments de restauració. Des del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, de la mà dels ajuntaments, s’ha dissenyat una actuació informativa amb el nom A la feina, separem els residus que arribarà a 500 establiments. L’acció es desenvoluparà durant els mesos de novembre i desembre de 2016 i gener de 2017.

Els municipis que participen d’aquesta proposta són Castellar del Vallès, Gallifa, Palau-solità i Plegamans, Polinyà, Rellinars, Sant Llorenç Savall, Sentmenat, Ullastrell, Vacarisses i Viladecavalls. Durant les properes setmanes, informadors ambientals visitaran els establiments, prèviament identificats junt amb els serveis tècnics dels ajuntaments participants.

Es visitaran principalment establiments de venda de productes d’alimentació i establiments de restauració, que són els que generen més residus d’envasos, vidre, paper i orgànica. Els informadors faran una radiografia del tractament dels residus a l’establiment per conèixer la situació actual, detectar les necessitats, informar i oferir propostes de millora que es puguin implementar. Es repartirà un material informatiu visual per ajudar a separar a la feina.

S’informarà tant a propietaris com personal sobre les estratègies, eines i serveis disponibles per tal de reduir i separar correctament els residus. També se’ls proporcionarà contenidors de les diferents fraccions per al seu negoci, en cas que ho necessitin. A més a més, en aquells casos on es detecti la necessitat de col·locar o adaptar els contenidors de la via pública, es valorarà amb els ajuntaments i les empreses de recollida la idoneïtat dels canvis proposats. A més, els propietaris dels establiments que participin de l’acció podran signar un document de participació pel qual s’impliquin en la millora de la separació i reciclatge al seu negoci.

Posteriorment es realitzarà una segona visita als grans productors per revisar si s’estan duent a terme les propostes que se’ls van fer a la primera trobada. Els resultats de les visites permetran disposar d’informació actualitzada, avaluar els hàbits de separació als establiments del municipi i detectar les necessitats que hi pugui haver. També se’ls lliurarà un adhesiu que identifiqui el seu establiment.

Treball des de l'àmbit local

La nova campanya informativa s'ha presentat a Palau-solità i Plegamans, amb la presència del president del Consorci, Ricard Torralba, i l’alcaldessa del municipi, Teresa Padrós. També hi han assistit representants de les associacions de comerciants de Palau-solità.

Durant la presentació, Torralba ha destacat que “aquesta nova campanya vol arribar als grans productors, no només perquè reciclin sinó per millorar el com ho fan". En aquests sentit es visitarà comerciants i restauradors, "per poder saber amb quines dificultats es troben i com podrien millorar". Alhora se'ls oferirà informació i es es tractarà de resoldre els dubtes que tinguin. 

Teresa Padrós ha explicat que tot i que "aquesta campanya és especialment important perquè està dirigida als establiments comercials com a gran generadors de residus", cal que tothom sigui col·laborar i respectuós per intentar generar menys deixalles. "Potser hi ha gent que no ho sap, però reciclar bé és un retorn de diners per als municipis, i això reverteix en una reducció dels costos en el tractament i recollida".