Quin expresident dels Estats Units va visitar Terrassa?

Un dels quatre expresidents que ha guanyat el Premi Nobel de la Pau va portar a la ciutat el seu missatge d'amor

L'expresident Jimmy Carter, a l'esquerra, amb la seva esposa i Pere Navarro, l'any 2010.
L'expresident Jimmy Carter, a l'esquerra, amb la seva esposa i Pere Navarro, l'any 2010. | Rafel Casanova/ACN
La Torre
09 de novembre del 2016
Actualitzat a la 13:51h
El republicà Donald Trump es convertirà en el 45è president dels Estats Units d'Amèrica, en substitució de qui ha estat el president en els últims vuit anys, Barack Obama. De tots els seus antecessors, n'hi va haver un que va visitar Terrassa. Va ser l'expresident Jimmy Carter, el 3 de juliol de 2010.

Era un dissabte de Festa Major, a les portes de la festa nacional estatunidenca del 4 de juliol. Jimmy Carter, que aleshores tenia 85 anys i es trobava de visita a Catalunya, va assistir a la inauguració oficial del temple protestant de l'Església Evangèlica Unida de Terrassa, a Can Tusell. Qui va ser president dels Estats Units (EUA) pel Partit Demòcrata entre els anys 1977 i 1981 va ser rebut per nombroses autoritats polítiques , entre elles Josep Lluis Carod-Rovira, aleshores vicepresident del govern de Catalunya, Pere Navarro, aleshores alcalde de Terrassa.

Jimmy Carter va intervenir en l'acte inaugural amb un discurs fet en la seva totalitat en el castellà que va aprendre a l'acadèmia naval. Va destacar que "el més important a la vida són les coses que no es poden veure. No és possible veure la pau, la llibertat, la igualtat, la humilitat, la compassió o l'amor, i són precisament aquests els valors que més compten a la vida. Aquest és el meu missatge". El missatge concorda amb el que promou el Centre Carter, l'organització que ell i la seva dona, Rosalynn Carter -també present a l'acte-, van fundar el 1982 i que porta per lema: "Fent la pau. Lluitant contra la malaltia. Construint esperança". 

Al final de l'acte Jimmy Carter va destapar una placa commemorativa i va rebre de part de l'Església Evangèlica Unida de Terrassa una Bíblia en català, fet que va constituir l'anècdota del dia ja que, prèviament, Carod-Rovira també li n'havia promès una.

Premi Nobel de la Pau

Va néixer l'1 d'octubre del 1924 a Plains, una ciutat agrícola de l'estat nord-americà de Geòrgia. El 1976 fins el 1980 va esdevenir president dels Estats Units d'Amèrica. L'inici del mandat de Carter va estar marcat per la seva lluita per l¡eliminació de les barreres racials, molt presents a la societat nord-americana de l'època, però és especialment recordat pels importants èxits que va aconseguir en política exterior, com els Acords de pau de Camp David -tractat de pau entre Egipte i Israel-, o el tractat de SALT II amb la URSS.

Des que va abandonar la Casa Blanca s'ha dedicat a actuar com a mediador en conflictes internacionals, motiu pel qual li van atorgar el Premi Nobel de la Pau el 2002. Per aquesta mateixa tasca, en els dies previs a la seva visita a Terrassa el 2010 la Generalitat li va entregar el Premi Internacional de Catalunya, i Carter va aprofitar la seva visita al nostre país per referir-se a un dels temes més destacats de l'actualitat del moment: la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut. Carter va demanar paciència als catalans i va dir que "el poble català, la seva cultura i la seva llengua seran molt importants en els propers 1.000 anys". La setmana següent hi va haver la primera gran manifestació, la del 10 de juliol del 2010, amb la qual va arrencar el procés sobiranista.