La llibreria Synusia presenta el llibre «La ciudad en movimiento»

L'acte comptarà amb la presència de l'autor, Oriol Nel·lo, i estarà presentat pel regidor de Terrassa en Comú, Xavier Matilla

Oriol Nel·lo
Oriol Nel·lo
La Torre
09 de novembre del 2016
La llibreria Synusia presenta aquest dijous, 10 de novembre, a les set de la tarda, el llibre La ciudad en movimiento. Crisis social y respuesta ciudadana, de l'editorial Díaz Pons. El seu autor, Oriol Nel·lo, geògraf i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, dialogarà amb Xavier Matilla, arquitecte, urbanista i regidor de Terrassa en Comú.

El llibre tracta d'oferir, precisament, una anàlisi de les motivacions i els efectes dels moviments socials urbans contemporanis en els països del sud d'Europa. L'assaig exposa en primer lloc com l'ascens de les iniciatives i els moviments ciutadans que s'ha produït en els darrers anys en les ciutats d'aquest àmbit té relació directa amb la situació de crisi econòmica i social, així com amb les polítiques que l’han acompanyada. Una situació que ha empitjorat de manera notable les condicions de vida de bona part de la població i a la que la ciutadania, davant de l’incapacitat dels poders públics, s’ha vist forçada a donar resposta directa.

De la munió d'iniciatives que han sorgit, algunes tenen simplement l'objectiu solidari de pal·liar els efectes materials de la crisi. Però d'altres, a més, es proposen de plantar cara al retrocés dels drets ciutadans i fins plantejar alternatives econòmiques, ambientals i polítiques d'abast més general. La ciudad en movimiento tracta sobre l'auge dels moviments urbans contemporanis, i especialment d'aquells que, malgrat les circumstàncies adverses, busquen la reconstrucció de la vida en comú en la societat que lluny de consistir en mers intents de defensa davant la crisi i les polítiques que l'acompanyen, planteja alternatives amb creixent incidència en les institucions i la política.

Segons el llibre, la construcció de la ciutat és percebuda sovint com el resultat directe de la decisió dels poders polítics i econòmics, o, a tot estirar, pels tècnics que treballen al seu servei. Tanmateix, la realitat resulta força més complexa. A la ciutat conviuen multitud d'interessos contraposats, sovint contradictoris, i la forma com l'espai urbà es configura pot, indiscutiblement, afavorir uns sectors de la ciutadania i perjudicar-ne uns altres. Per això, no és d'estranyar que ciutadans corrents, sense especial poder polític i econòmic, s'organitzin en moltes ocasions per tal de fer valdre les seves aspiracions i els seus drets. Amb la seva actuació, aplegant-se en associacions i moviments, aconsegueixen sovint alterar les actuacions d'institucions i d'agents econòmics. Per això poden ser considerats també, a dreta llei, constructors de ciutat. En efecte, les nostres ciutats -Barcelona n'és un bon exemple- serien molt diverses si al llarg de la història no haguessin existit aquestes mobilitzacions, reivindicacions i iniciatives ciutadanes. Com que aquests moviments no només tenen lloc a la ciutat, sinó que tenen l'organització i el funcionament de la ciutat -l'habitatge, els serveis, el transport, el medi ambient...- com la seva principal preocupació, han estat denominats moviments socials urbans.
 

Portada del llibre La ciudad en movimiento