L'Hospital de Terrassa incorpora la medicina integrativa

És el primer hospital públic de l'estat espanyol que ofereix aquest servei

L'Hospital de Terrassa.
L'Hospital de Terrassa. | Cristóbal Castro
La Torre
07 de novembre del 2016
Actualitzat a la 13:24h
En el marc del  7è Congrés Mèdic Internacional d'Acupuntura, celebrat a la seu del COMB de Barcelona, s'ha presentat l'experiència del Consorci Sanitari de Terrassa que ha creat una Unitat de Salut Integrativa. Aquesta iniciativa és pionera, sent el primer hospital públic de l'estat espanyol que ofereix aquest servei.
 
El Consorci Sanitari de Terrassa (CST) ja fa temps que s'ha fet ressò de l'ús de teràpies complementàries per part de la població. La Direcció del CST aposta per un enfocament orientat no només a la malaltia, sinó també a la creació de la salut, al benestar dels pacients i a la complementarietat de las teràpies no convencionals. Disposa d'un Comitè de Salut Integrativa, que té les funcions de promoure i facilitar els coneixements d'especialitats, tècniques i treballs d'investigació en medicina integrativa, amb el rigor científic i la serietat com a principi bàsic, que permeti a tots els professionals del CST obtenir més coneixements i eines per portar a terme la seva professió. 
 
A principis d'aquest any es va posar en funcionament la Unitat de Salut Integrativa, aprovada pel Comitè de Direcció Assistencial del CST, com a projecte pilot d'un any de durada, l'activitat de la qual s'ha fet de forma voluntària per treballadors del mateix hospital. 
 
A partir del proper any està previst que la Unitat continuï la seva activitat de forma definitiva, amb un sistema d'atenció gratuït-privat, en les consultes externes de l'Hospital de Terrassa. Aquells pacients atesos en els serveis d'oncologia mèdica, radioteràpia o cures pal·liatives que vulguin accedir de forma voluntària als tractaments que oferirà la unitat, podran fer-ho, un cop informats pel seu metge responsable, i conjuntament amb els tractament convencionals. També es contemplarà la possibilitat de visitar pacients d'altres especialitats que ho sol·licitin, fonamentalment quan es tracti de pacients amb patologies cròniques.
 
Es farà una primera visita per part d'un metge i una infermera gestora de casos, en la que es decidirà quina és l'opció terapèutica més adequada, segons la simptomatologia que presenti el pacient i els criteris de derivació del seu metge responsable. La unitat oferirà nutrició, mindfulness, acupuntura i teràpia bioenergètica.
 
El model proposat en la Unitat busca la complementarietat de la medicina convencional o al·lopàtica i la no convencional, en benefici del pacient. Es tracta d'un nou paradigma de la medicina, amb un enfocament holístic i multidisciplinari de l'atenció a la salut de la població.