Talen palmeres de la plaça de Salvador Espriu afectades per l'escarabat morrut

Els tècnics de l'Ajuntament de Terrassa havien detectat perill de caiguda en tres exemplars afectats per la plaga

Un treballador municipal tala una de les palmeres de la plaça de Salvador Espriu de Terrassa.
Un treballador municipal tala una de les palmeres de la plaça de Salvador Espriu de Terrassa. | Ajuntament de Terrassa
La Torre
04 de novembre del 2016
L'Ajuntament de Terrassa, a través del servei de Gestió de l'Espai Públic, està talant aquest divendres tres palmeres de la plaça de Salvador Espriu afectades per la plaga de l'escarabat morrut. Els tècnics municipals han detectat perill de caiguda en aquests tres exemplars, motiu pel qual s'està procedint a la seva tala.
 
L'escarbat morrut (Rhynchophorus ferrugineus) és un coleòpter que s'alimenta de les palmeres des de dins. L'insecte ataca el peu de la palmera i va menjant la part inferior de l'interior del tronc, mentre que la capçada de l'exemplar afectat continua verda com si estiguessin completament sanes, fet que dificulta la detecció del problema i fa que la palmera pugui arribar caure sense haver donat senyals externes de malaltia. El morrut ha estat la causa de la mort de nombroses palmeres a la ciutat als darrers temps. Fa poques setmanes i coincidint amb un cop de vent, una palmera afectada per la plaga va caure sense causa ferits a la plaça del Segle XX.
 
En un primer moment, aquesta plaga va afectar la varietat palmera canària (Phoenix Canariensis), però després ha passat a la palmera datilera (Phoenix Dactylifera). L’Ajuntament està duent a terme un treball de diagnosi de les palmeres d'aquesta espècie, per tal de detectar la seva afectació. Dins d'aquesta tasca de diagnosi s'ha detectat un estat de feblesa de les palmeres de la plaça de Salvador Espriu que fa necessària la seva retirada, segons ha informat l'Ajuntament de Terrassa.

Fins al moment, no s'ha trobat una manera eficient de fer front a la plaga de l'escarabat morrut. L'únic tractament actual és massa agressiu i car i per aquest motiu l'Ajuntament de Terrassa ha descartat el seu ús generalitzat.
 

Retirada dels troncs de les palmeres talades. Foto: Ajuntament de Terrassa