El detingut per violar una dona a Castellbisbal tenia «informes positius de conducta»

Va assaltar una dona a Igualada i se la va endur a la força a un bosc a Castellbisbal | Tomás Pardo havia sortit dues vegades abans de la presó de Ponent sense que es registrés cap incidència | El director general de Serveis Penitenciaris de la Generalitat diu que el detingut seguia un programa de rehabilitació de delinqüents sexuals

Redacció
02 de novembre del 2016
Actualitzat a la 13:11h
Imatge del violador el 2005
Imatge del violador el 2005 | CCMA

Tomàs Pardo, un violador condemnat i que està intern a la presó de Ponent, ha estat detingut per violar i apunyalar al coll una dona d'Igualada a Castellbisbal durant el permís penitenciari. L'home, conegut com el "violador de Martorell" gaudia d'un permís de tres dies, el tercer que tenia aquest any.

Tomás Pardo tenia informes positius de conducta a la presó de Ponent. Així ho ha confirmat el director general de Serveis Penitenciaris de la Generalitat, Amand Calderó, qui ha confirmat que el detingut seguia un programa de rehabilitació de delinqüents sexuals. Segons Calderó, l'arrestat estava ingressat a la presó des de l'any 2002 i presentava una "bona evolució", motiu pel qual "es van començar a fer sortides programades".

El jutge de vigilància penitenciària va ser qui va donar el permís al presumpte violador detingut a Igualada davant dels "informes positius" que hi havia en relació a la seva conducta. Calderó ha indicat que els sistemes penitenciaris "no són infal·libles, ni tampoc la conducta humana" i considera que "sempre hi ha elements que poden precipitar un delicte". Calderó ha volgut mostrar la seva "consternació i solidaritat" amb la víctima.

​Pardo es trobava dissabte en llibertatperquè eljutge devigilànciapenitenciàriali va concedir unpermís de tresdies, quefinalitzavaaquestdimarts ales16.00hores. Els fets es van produir a primera hora del matí –cap a les 07.00 hores- quan la dona sortia d’un habitatge de la capital de l’Anoia i l’home la va abordar quan s’adreçava al seu cotxe.

"T'hauré de matar", va dir abans de clavar un ganivet al coll de la víctima

L'home es va endur la víctima fins a una zona boscosa a tocar de la urbanització Can Santeugini de Castellbisbal i allà la va agredir sexualment, la va apunyalar i li va robar diverses pertinences. Abans, segons apunta El Periódico, el presumpte violador li va explicar que l'hauria de matar perquè ja havia estat a la presó per un delicte de violació, motiu pel qual li va clavar una ganivetada al coll i la va abandonar al bosc. Tot i això, la dona va aconseguir trucar al 112, un fet cabdal que va possibilitar rastrejar el mòbil de la víctima per localitzar-la.


Aquest era el tercerpermísd'aquestescaracterístiques que se liconcedia per sortirde la presó de Ponent després que no constés cap incidència durant les seves dues sortides anteriors.

Un judici amb polèmica el 2005

El detingut va ser condemnat a 26 anys de presó per l'atac a una dona el 24 d'octubre del 2002 a Martorell, que també va violar, robar i apunyalar al coll. El judici, que es va celebrar el gener del 2005, va tenir polèmica ja que Pardo havia complert els dos anys de presó preventiva i l'1 de novembre del 2004, setmanes abans que se celebrés el judici, va sortir en llibertat. Un malentès entre la Fiscalia i l'Audiència de Barcelona no la va prorrogar.

Després de la sentència condemnatòria, i tot i la gravetat dels delictes comesos, el magistrat que va jutjar Pardo tampoc va considerar necessari ordenar el seu retorn immediat a un centre penitenciari.
El jutge va desestimar la petició del ministeri fiscal perquè la sentència no era ferma i hi havia la possibilitat que la seva defensa presentés un recurs.