Els padrons d'habitants de Terrassa de 1824 a 1924 es troben ara a Internet

La digitalització dels documents permet una consulta més fàcil i accessible

Els padrons, fins ara només disponibles en format físic, són ara també a Internet.
Els padrons, fins ara només disponibles en format físic, són ara també a Internet. | XAC
La Torre
02 de novembre del 2016
Actualitzat a les 12:35h
Els padrons d'habitants de Terrassa han estat publicats a l'Arxiu Digital de Terrassa. Tot un segle de llistats sistemàtics de les persones que poblaven els carrers de Terrassa, entre 1824 i 1924, ja és disponible en format pdf. La consulta d'avantpassats terrassencs, doncs, és ara molt més fàcil i possible des de casa.

El padró municipal d'habitants és el registre administratiu de competència i actualització municipal on consten tots el veïns d'un municipi. Les seves dades constitueixen prova de residència i de domicili habitual. El padró d'habitants es complementa d'altres sèries documentals, com ara les baixes, altes i rectificacions del padró.

El padró d'habitants és per tant un document recapitulatiu fruit d'una necessitat per part de les autoritats municipals, el control de la població. Saber qui i a on vivia cadascú era imprescindible per fomentar una hisenda municipal sòlida. Per aquest motiu, no n'hi havia prou amb saber el nom i l'adreça, també eren necessàries altres dades, com ara: el sexe, l'edat, data de naixement, l'origen, l'ofici, quan temps portaven vivint a la vila, etc.

A l'Arxiu Digital,s'hi troben per una banda els padrons d'habitants organitzats per districtes, seccions i carrers. També es poden trobar els carrers i les finques (no sempre ordenades per número) on vivia cada unitat familiar: pare, mare, avis i fills. Per tal de facilitar la cerca, cada volum incorpora un índex on s'especifica a quina pàgina comença cada carrer.

Per cercar una persona concreta sense conèixer els carrers, es pot accedir als padrons habitants ordenats alfabèticament per cognom, alguns altres només ordenats per la primera lletra del cognom. A diferència dels padrons d'habitants actuals, la renovació era periòdica però no regular, depenia dels recursos disponibles. Per aquest motiu, els padrons d'habitants en són ben pocs, només dos, el de 1878 i el de 1904. Per sort, a la majoria de padrons per carrers, cada carrer està ordenat alfabèticament.