L'Arxiu de Matadepera creix gràcies a Llorenç Pomar i Joan Sala

S'incorporen al fons milers de fotografies i diversos documents locals

Una de les imatges cedides per Pomar, de l'any 1985.
Una de les imatges cedides per Pomar, de l'any 1985. | Llorenç Pomar
La Torre
02 de novembre del 2016
Actualitzat a les 11:43h
L'Arxiu Municipal de Matadepera ha vist recentment ampliat el seu fons, gràcies a les donacions de Llorenç Pomar i de Joan Sala. Les donacions, de fotografies i documents, amplien el fons de l'arxiu que conserva la memòria local.

El qui va ser el fotògraf "oficial" de Matadepera durant onze anys, entre 1985 i 1996, Llorenç Pomar Argerich, va signar el passat dilluns 17 d'octubre un conveni amb l'Ajuntament de Matadepera a través del qual cedeix el seu fons fotogràfic a l'Arxiu Municipal. La donació consta de dues capses de negatius que sumen un total de 19.786 imatges que testimonien les festivitats anuals, amb importants reculls de Festa Major i de Sant Sebastià; actes oficials, especialment inauguracions; actes culturals, com festivals de música i teatre i fotografies d'edificis públics, entre altres.

Fins a aquest any, l'Arxiu Municipal no comptava amb un fons d'imatges en el qual totes les fotografies fossin d'un únic autor. Fins ara, la col·lecció fotogràfica més important que es conservava era la de Miquel Ballbé, la qual no és més que un recull de 734 imatges de diferents autors, entre ells el propi Ballbé. 

El 10 d'octubre es va signar l'acord de donació d'una col·lecció de documents que Joan Sala Llargués ha anat col·leccionat durant pràcticament quaranta anys. L'Arxiu Municipal ha fet una selecció del material que Joan Sala havia recollit i el resultat és un conjunt de documents format per publicacions diverses: la revista Abrigall, el Fem poble (butlletí de la parròquia), o revistes dels principals partits polítics del municipi.

Aquesta documentació s'incorpora als fons i col·leccions de l'Arxiu Municipal i es posa a l'abast d'estudiants, investigadors i ciutadans en el seu conjunt, conservant part de la memòria editorial de Matadepera.