Terrassa ja té ordenances fiscals per a l'exercici 2017

El ple municipal les ha aprovat amb el vot a favor de PSC i CiU i l'abstenció de TeC, ERC i CUP | Les taxes i impostos principals es congelen, tot i que hi ha un augment general del 0,5%

Alfredo Vega, tinent d'alcalde de Serveis Generals i Govern Obert de Terrassa, ha presentat el dictamen
Alfredo Vega, tinent d'alcalde de Serveis Generals i Govern Obert de Terrassa, ha presentat el dictamen | Joaquim Albalate
Joaquim Albalate
28 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 17:49h
Terrassa ja té ordenances fiscals per al 2017. El ple municipal extraordinari, reunit aquest divendres, ha aprovat el dictamen proposat per l’equip de govern amb les modificacions que ja s’havien negociat amb els diversos grups, especialment amb Terrassa en Comú, ERC-MES i la CUP.

Els punts més destacats de les noves ordenances són la pujada general d’un 0,5% de la majoria de taxes i impostos, començant per la plusvàlua i per l’ICIO, l’impost de construccions, instal·lacions i obres. D’altra banda, també s’augmenta un 5% la taxa de residus, que, a més, passarà a ser pagada per tothom: s’elimina la bonificació del 100%, i la màxima ara serà del 90%, un fet que es justifica per apropar els ingressos al cost real del servei i per una voluntat “pedagògica”.

L’IBI, l’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica i l’IAE, en canvi, es congelen, amb l’excepció, en el primer cas, del tram superior; és a dir, el 10% d’immobles de més valor pagaran un 5% més, a l’espera, això sí, d’una revalorització del valor catastral prevista per l’any que ve. D’altra banda, l’IAE tindrà noves categories, un fet que implicarà canvis en el que paguin les empreses i autònoms que, això sí, facturin més d’un milió d’euros.
Les altres pujades destacades seran les taxes pels cursos i formacions de Baumannlab, que s’apugen un 15%, i la taxa per la instal·lació de publicitat a la via pública i a les entitats bancàries per posar-hi caixers, que puja un 10%.

Sobre la resta, es congelen la majoria de taxes de servei: per la utilització de les instal·lacions esportives municipals i de les escoles públiques, pels serveis d'ajut a domicili, el servei de teleassistència i el servei de subministrament d'àpats a domicili; per la utilització dels equipaments culturals, dels horts municipals i de Baumann Servei de Joventut, i per la prestació de serveis en els centres docents de titularitat municipal. També es farà un nou càlcul de les bonificacions per capacitat econòmica, famílies nombroses i monoparentals.

Les ordenances, com estava previst, no han tingut cap esmena, i s’han aprovat amb els 12 vots a favor de l’equip de govern, del PSC i CiU, el vot en contra de quatre regidors, els 3 de Ciutadans i el del PP, i l’abstenció dels altres onze, els partits d’esquerres a l’oposició.

Un ple totalment polític

El ple municipal extraordinari, amb tots els aspectes tècnics decidits ja d’entrada, ha estat eminentment un debat polític que ha servit, probablement, de prèvia pel dels pressupostos. Tothom ha repartit i ha rebut, tot i que tots els grups han coincidit a lloar la feina feta pels tècnics municipals.

Alfredo Vega, tinent d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert, ha estat l’encarregat de defensar les noves ordenances fiscals, explicant que “a partir dels indicadors, s’observa dinamisme i una millora després de la crisi” a la ciutat, tot i que “també es constata un augment de les sol·licituds d’ajudes”. Vega ha explicat que les modificacions a les bonificacions garanteixen que tothom pagui el que li toca, i que amb els canvis en el càlcul es podrà beneficiar un 10% més de persones.

El representant del PP, Álex Rodríguez, ha criticat les polítiques “equivocades” del govern i la contínua pujada d’impostos dels últims anys, que atribueix a una mala gestió, com en els autobusos o la neteja. Una postura que ha compartit Javi González, de Ciutadans, que ha deixat aportacions polèmiques, com  l’afirmació de que “Terrassa té una de les pressions fiscals més grans de Catalunya, d’Espanya i d’Europa”, un extrem que la majoria de grups han tractat de fals i populista.

Per la CUP, Maria Sirvent ha defensat una repartició més justa dels impostos i el blindatge dels drets socials, i ha reclamat que es revisi el cadastre, que no es fa des del 1996, a més de criticar les imposicions legals de les administracions supramunicipals a l’hora d’elaborar les ordenances. La regidora cupaire ha dit que s’ha fet molta feina però que hi ha molt camí per recórrer.

Miquel Sàmper, del grup municipal de CiU, ha defensat les ordenances perquè “la situació política fa que s’hagi de negociar heterogèniament”, i ha dit que “no és fàcil” negociar unes ordenances sense saber quins seran els ingressos de la Generalitat i de l’Estat, i ha dit que hi ha una congelació tècnica perquè les taxes més importants no augmenten. La negociació també ha estat el principal argument d’Isaac Albert, d’ERC-MES, que ha dit que una de les responsabilitats de l’oposició és que la ciutat “tingui unes ordenances consensuades amb les quals ens puguem sentir còmodes tots”.

Per últim, el representant de Terrassa en Comú també ha tingut paraules pels grups del govern, en afirmar que “l’equip de govern no ha explicat en roda de premsa les noves ordenances, ho hem fet nosaltres”, i ha criticat que no es posin d’acord en temes vitals com la gestió de l’aigua o les pròpies ordenances fiscals, tot i que ha lloat l’exercici de coresponsabilitat per arribar al ple amb la feina feta.