Castellbisbal congela l'IBI, l'impost de vehicles, el d'obres i les plusvàlues

L'Ajuntament castellbisbalenc apuja l'IAE de les empreses ubicades en els polígons industrials i modifica algunes taxes

per La Torre , 31 d'octubre de 2016 a les 12:25 |
Ple d'octubre a Castellbisbal. | Aj. Castellbisbal
Aquesta informació es va publicar originalment el 31 d'octubre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Castellbisbal es congela els impostos per al 2017
 

L'Ajuntament congela l'IBI, l'impost de vehicles, el d'obres i les plusvàlues i només apuja l'IAE de les empreses ubicades en els polígons industrials
 

 
L'Ajuntament de Castellbisbal ha aprovat les Ordenances fiscals per al 2017 que es mantenen pràcticament idèntiques a les de 2016. L'únic impost que s'incrementa és el d'activitats econòmiques (IAE) de les empreses instal·lades en els polígons industrials.
 
Les Ordenances fiscals es van aprovar en el Ple ordinari del mes d'octubre amb els vots a favor d'Alternativa per Castellbisbal (AC) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), el vot en contra del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i l'abstenció de Convergència i Unió (CiU).
 
Durant la sessió plenària, l'alcalde de Castellbisbal i responsable d'Hisenda, Joan Playà, va explicar que els impostos i taxes es mantenen en la mateixa línia d'aquest any i que només s'hi han fet algunes modificacions ja sigui per adequar-los a la normativa actualment vigent o per ajustar els imports que ha de pagar el ciutadà al cost real dels serveis que es presten.
 
Tot i això, el portaveu del PSC, David Vidal, va criticar el fet que s'incrementi el cost per l'expedició d'alguns documents administratius relacionats amb aspectes urbanístics. El regidor de Patrimoni Urbà, Salvador Segura, va aclarir que, si s'ha decidit incrementar algunes d'aquestes taxes, és perquè "els imports vigents fins ara no corresponen al cost real de prestació del servei" i va afegir que "els nous preus tampoc cobreixen el total del cost sinó un 50%, aproximadament". En aquest mateix sentit, Playà va assegurar que "no permetrem un increment abusiu dels impostos ni de les  taxes mentre l'Ajuntament tingui superàvit".
 
Contraguals

Un altre dels punts que va ser criticat pel Grup Municipal Socialista va ser el fet que s'estableixi una taxa per gravar els contraguals. Es tracta d'un servei que fins ara l'Ajuntament prestava sense cap cost per al ciutadà i que consisteix a prohibir l'estacionament  davant d'una sortida de vehicles quan els seus usuaris  al·leguen que tenen dificultats per fer les maniobres de gir.
 
L'alcalde va justificar la incorporació d'aquesta nova taxa perquè "entenem que la persona o l'empresa que demana una reserva d'espai davant de casa seva també està perjudicant d'altres veïns que fins llavors podien gaudir d'aquest espai" i va afegir que considerava que "s'ha de tractar tothom per igual" i que "si es cobra una taxa per reserva d'espai als bars quan posen terrasses o a les persones que demanen un gual, és just que també es pagui quan es fa una reserva d'espai per un contragual". La taxa per pagar per aquest concepte serà la mateixa que per un gual: 5 euros per metre o fracció.
 
Detall dels impostos i taxes 2017
 

Impost de béns immobles (IBI)
Es mantenen els mateixos coeficients d’aquest 2016 i, per tant, no hi haurà cap increment en l’import dels rebuts. A més, en el Ple d’octubre també s’han aprovat les bases per a la concessió d’ajuts socials a aquelles persones i famílies que tinguin dificultats per pagar-lo.
 
Impost de vehicles de tracció mecànica (IVTM)
L’import per pagar en concepte d’impost de vehicles dels remolcs de més de 2.999 quilos de càrrega útil s’equipara amb els imports fixats en municipis veïns pel mateix concepte. La quota es reduirà de 166,60 euros a 133 euros per remolc.
 
D’altra banda, s’adapta la normativa municipal al text consensuat que ha proposat l’Àrea Metropolitana de Barcelona per regular les bonificacions que reben els vehicles ecològics i poc contaminants. En aquest sentit, els vehicles classificats com a “eco” i “zero emissions” tindran una bonificació del 75% del rebut i podran estacionar gratuïtament a les zones blaves.
 
Impost d’activitats econòmiques (IAE)
S’incrementa l’IAE per a les empreses que estan situades en carrers catalogats com de primera i segona categoria. Feia entre 4 i 8 anys que aquest impost es mantenia congelat (4 anys, en el cas dels carrers de primera categoria; i 8 anys, en els de segona). El canvi aprovat comportarà un augment de l’import del rebut d’entre un 2,7 i un 3% per a cada empresa i un increment de la recaptació municipal d’uns 105.000 euros.
 
Taxes
Es redueixen els imports corresponents a la taxa d’ocupació de via pública amb taules i cadires (terrasses de bars i restaurants). A més, es fan algunes modificacions puntuals per establir quotes màximes en les taxes que no en tenen i per ajustar alguns dels imports al cost real de la prestació del servei per part de l’Administració.
 

 

Participació