El primer 4 de 9 sense folre de l'era moderna ja és major d'edat

El van descarregar els Minyons de Terrassa a les Fires de Sant Narcís de Girona el 25 d'octubre del 1998

La Torre
26 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 14:08h
El primer 4 de 9 sense folre de l'era moderna
El primer 4 de 9 sense folre de l'era moderna | Youtube Quemoma


Aquest dimarts ha fet 18 anys del primer cop que es va descarregar el primer 4 de 9 sense folre del segle XX. Ho van aconseguir els Minyons de Terrassa a la diada de Sant Narcís de Girona, una de les diades talismà per als malves.

Els Minyons van aconseguir descarregar el 4 de 9 sense folre al desè intent que es feia en l'era moderna. Els primers en provar-lo, sense èxit, havien estat la Colla Joves Xiquets de Valls, a Santa Úrsula, el 1983. No el tornaria a provar ningú fins nou anys més tard, el 1994, quan els Minyons el van tornar a deixar en intent a la seva Diada, el mateix resultat que aconseguirien el 1996.

El 1998, però, va ser l'autèntic any de la cursa pel conegut com a castell total. La Colla Joves Xiquets de Valls el va intentar per Sant Fèlix, i al Concurs se'n van veure quatre intents més: dos de la Joves, un de la Colla Vella dels Xiquets de Valls i un de la Colla Jove Xiquets de Tarragona. Els vermells tornarien a intentar-lo el 25 d'octubre del 1998, a Santa Úrsula, el mateix dia que els Minyons van descarregar-lo per sorpresa de tothom - inclosos els mitjans: les úniques imatges que hi ha del primer 4 de 9 sense folre són de la càmera de la colla.

Des del 1983, el 4 de 9 sense folre s'ha descarregat només 16 vegades: sis cops per la Colla Vella, quatre pels Castellers de Vilafranca, i tres cops cadascuna la Colla Joves i els Minyons de Terrassa. A més, l'han intentat, sense èxit, la Colla Jove Xiquets de Tarragona i els Castellers de Barcelona. En total, se n'han fet 75 intents.