La CUP proposa una Xarxa antirumors per evitar tics xenòfobs a Terrassa

Es marca com a exemple el cas de Barcelona i pretén complementar les polítiques d'integració ja existents a la ciutat | La CUP vol frenar la discriminació, el racisme i els discursos populistes

La Torre
26 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 12:01h
La CUP proposa reforçar les polítiques interculturals que porta a terme actualment la Xarxa per la integració i la convivència de l'Ajuntament de Terrassa. Vol fer-ho, precisament, amb el desenvolupament paral·lel d'una Xarxa Antirumors. Aquesta xarxa fomentaria campanyes audiovisuals per les escoles, els voluntaris coneguts com "agents antirumors" i formacions a professionals, entre d'altres. L'objectiu que proposa la CUP és eradicar els rumors i els estereotips que poden generar actituds de discriminació i racisme.

La iniciativa cupaire, que es presentarà al Ple municipal d'aquest dijous, fixa com a precedent la iniciativa de Barcelona, "fet pel qual Terrassa es pot assessorar per tal de poder iniciar l'activitat partint de la seva experiència". Des de la CUP proposen realitzar un "Pla d'implementació de la Xarxa Antirumors" durant el curs polític 2016-2017, per tal d'aplicar-lo en els dos darrers anys de mandat (2017-2018). 

Sara Moya, coordinadora del grup municipal de la CUP a l'Ajuntament, explica que "aquesta Xarxa podria ser un espai propi de promoció de la interculturalitat, on apareguin no només les qüestions relacionades amb els processos migratoris, sinó també noves accions i treball concret de l'ajuntament per potenciar aquest model de convivència". 

El paquet de mesures "antirumors" proposat per la CUP inclou el reforç als tallers formatius que actualment ja es programen dins de l'apartat municipal d'Integració i Convivència. També planteja augmentar els recursos pedagògics disponibles, amb una línia audiovisual específica per a tallers escolars, amb clips curts i moderns i un llenguatge segmentat pel públic al qual s'adreça.

"Agents antirumors" per eliminar falses creences

A més a més, una altra ambiciosa mesura proposada per la CUP és la configuració d'"agents sntirumors", que podrien ser activistes de les entitats socials, treball de carrer, sector educatiu o persones a títol individual. Farien una "doble tasca preventiva": una defensa activa de la interculturalitat, com difondre dades objectives sobre els processos de migració, i també una defensa reactiva, com alertar de possibles atmosferes negatives vers els nouvinguts.

"Existeixen diferents experiències referents en aquest sentit, que estan apostant pel model intercultural, reforçant i potenciant la diversitat cultural. En aquest sentit, trobem el cas de Barcelona, que ha estat pionera i referent en el treball en la prevenció del racisme i la xenofòbia amb la creació de la Xarxa antirumors", afirma la coordinadora del grup municipal de la CUP, Sara Moya. L'objectiu final de la CUP és "evitar que determinats corrents ideològics que promouen discursos populistes aprofitin per a engruixir la por i la desconfiança vers l'altre, especialment cap a les persones migrades".