Un OVNI sobre Castellbisbal el 1968?

El mestre de Castellbisbal va observar un "fenomen lluminós" al cel del poble el novembre del 1968 i en va informar les autoritats | L'informe dels fets ha estat publicat aquesta setmana pel Ministeri de Defensa

Joaquim Albalate
26 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 8:33h
La carta del mestre Joaquín Temes Álvarez explicant el succés al Govern Civil de Barcelona
La carta del mestre Joaquín Temes Álvarez explicant el succés al Govern Civil de Barcelona | Ministeri de Defensa
Un possible OVNI va sobrevolar Castellbisbal el 1968. Així ho va veure el mestre del poble, Joaquín Temes, qui ho va comunicar, primer, al Govern Civil de Barcelona, que ho va traslladar al Ministeri de l'Aire.

Així apareix en l'expedient que ha penjat aquesta setmana a Internet el ministeri de Defensa. Després de desclassificar-se el 1993, ara aquest expedient forma part dels Expedients OVNI, un seguit d'arxius que la Biblioteca Virtual del Ministeri de Defensa espanyol ha penjat a Internet i que mostren una vuitantena d'observacions d'objectes voladors no identificats, entre el 1962 i el 1995 i que sumen, en total, més de 1.900 pàgines. 

En l'expedient de Castellbisbal s'explica que el 6 de novembre del 1968, sobre dos quarts de vuit del vespre, el mestre de l'escola del poble va veure un objecte lluminós que es movia, s'encenia i s'apagava, durant 32 minuts.

En la carta que el mateix mestre, Joaquín Temes Álvarez, va enviar al Governador Civil, explica que "quan vaig tornar al meu domicili a les 19:30 del dia 6 vaig poder observar, amb certa sorpresa, un fenomen lluminós que per la seva forma, dimensions i altres característiques apreciades va despertar la meva curiositat".

Temes diu que "el fet de tenir la meva residència en un punt elevat em va permetre contemplar amb deteniment l'objecte, i més tard, amb l'ajuda d'uns prismàtics de gran abast vaig poder comprovar d'una manera real que el fenomen era un cercle lluminós que, a una alçada aproximada de 5.000metres, es movia i s'apagava per a il·luminar-se de nou, deixant anar uns feixos de llum com si fossin reflectors i girant en diferents posicions, i es va mantenir durant 32 minuts a l'espai".

El mestre afirma que, després d'aquest temps, es va apagar i no el va tornar a veure, i que, tot i que a la premsa llegia casos de plats voladors, no podia afirmar quina classe de fenomen era. "El que sí asseguro", continua, "és que mai havia vist res semblant, ni altres veïns que van admirar el que jo estava contemplant".

Temes va enviar la carta al Govern Civil, que en va passar còpia a l'Estat Major de l'Aire i al Ministeri. La resposta va ser el nomenament d'un jutge per part de la tercera regió aèria. El General Subsecretari de l'Aire, en una carta al General en Cap d'aquesta regió, li transmetia que el ministre, que en aquell moment era José Daniel Lacalle Larraga, volia que el jutge fes una sèrie de preguntes al mestre de Castellbisbal per a, sense ferir la seva sensibilitat i agraint el seu interès, se li fessin preguntes per a convèncer-lo de que el que havia vist no era un OVNI ni cap fenomen extrany. Les preguntes que posava com a exemple eren "què li fa suposar que l'altura era d'uns 5.000 metres?", o "amb quins mitjans ho ha determinat?".

Aquestes indicacions són l'últim document que hi ha a l'expedient del ministeri de Defensa. Tot i això, l'informe que es va fer quan es va desclassificar, el 1993, afirma que podia ser que el que veiés Joaquín Temes, mestre de Castellbisbal, fos el planeta Venus, que es trobava 10 graus per sobre de l'horitzó el 6 de novembre del 1968. També s'afirma que el 1968 va ser un any amb una especial psicosi pels OVNI a Espanya, a causa del llançament massiu de globus meteorològics.

Tanmateix, no se sap com va acabar la història, perquè la manca d'informe posterior fa que no es pugui saber si se'n va fer un, o si el jutge militar va limitar-se a convèncer el mestre que no havia vist cap objecte extraterrestre.
 

El document amb la carta del mestre Joaquín Temes al Govern Civil, explicant el que havia vist al cel Foto: Ministeri de Defensa