TeC, ERC-MES i CUP facilitaran l'aprovació de les ordenances fiscals

Els grups d'esquerres de la oposició a l'Ajuntament de Terrassa s'abstindran a la comissió informativa i al ple després que el govern hi hagi incorporat les modificacions que proposaven

Sirvent, Matilla i Albert a la roda de premsa conjunta de CUP, TeC i ERC-MES
Sirvent, Matilla i Albert a la roda de premsa conjunta de CUP, TeC i ERC-MES | J. A.
Joaquim Albalate
25 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 14:38h
Terrassa en Comú, ERC i CUP s’abstindran a la votació de les ordenances fiscals en la comissió informativa d’aquest dimarts i, en conseqüència, al ple, i permetran així la seva aprovació. En una roda de premsa conjunta dels tres grups, els portaveus dels tres grups, Xavi Matilla, Isaac Albert i Maria Sirvent, ho han anunciat després que s’hagin inclòs al dictamen les propostes fetes pels grups d’esquerra a la oposició municipal.

Segons han afirmat els portaveus, les propostes fan que les ordenances fiscals siguin més progressives, ajustant les bonificacions i arribant a beneficiar més persones. També han parlat d’ordenances més “equitatives” i “justes”, potenciant les realitats i necessitats socials de la ciutadania. Segons han dit, no es tracta d’un tràmit burocràtic, sinó de “construïr, poc a poc, la ciutat del futur”.

Després que el govern retirés el dictamen original de les ordenances fiscals per la manca de consens el dijous passat, “un fet insòlit” però que els grups d’esquerres de la oposició qualifiquen de “normal”, es va obrir un període de negociació que va acabar aquest dilluns mateix. TeC, ERC i CUP van presentar, “davant de la indefinició política del dictamen”, una sèrie de propostes per a millorar-lo, que han estat incorporades després d’una negociació. Els grups d’esquerres consideren que “davant d’un document tan important com són les ordenances fiscals” l’equip de govern s’havia de definir i no “continuar negociant a dreta i esquerra”, com, diuen, ha fet la resta del mandat.

En aquest sentit, Xavi Matilla ha dit que el que s’han pres són “mesures correctives”, però que no és el sistema que volen els tres grups, sinó que caldria replantejar-lo en la seva totalitat. Això passa també, diuen, per la proposta de debatre conjuntament els pressupostos i l’ordenança fiscal per poder fer-ne la gestió conjunta.

Per la seva banda, Isaac Albert, d’ERC-MES, ha dit que la oposició “té la responsabilitat i la obligació de generar una alternativa”, que és el que porta fent tot el mandat, és a dir, “una oposició exigent que segueix i analitza els temes i fa propostes”. Albert ha lloat la bona predisposició del PSC per a negociar, però ha reclamat més “relat polític” per poder explicar els barems tècnics, i, com Matilla, ha tornat a reclamar que el debat d'ordenances fiscals i el de pressupostos es faci conjuntament per a donar tota la informació i evitar, així, discursos populistes.

Maria Sirvent, de la CUP, ha afegit que la proposta de TeC, ERC i CUP passa per un canvi de sistema i no per una modificació del dictamen actual. “Volem engegar un canvi social, començant per les ordenances fiscals: no s’ha d’anar només cap a la neutralitat i la correcció tècnica, sinó cap a l’esquerra”, tot fent una crida a buscar un sistema que garanteixi la progressivitat de les taxes, la repartició justa i que beneficïi a tothom.

Les modificacions de les ordenances fiscals inclouen nous criteris tècnics i indicadors de bonificació a cada tram, amplien les bonificacions en alguns àmbits, com les escoles bressols, mantenen diverses taxes públiques i aporta nous criteris de progressivitat. També mantenen el gravamen general pel moment d’interrevisió actual, en paraules d’Albert.

En un dels punts que ha generat més debat, el de l’Impost d’Activitats Econòmiques, que grava les empreses amb una xifra de negoci superior al milió d’euros, finalment s’ha arribat a un acord. Tot i que finalment l’IAE tindrà les cinc categories per carrers que proposava el govern, i no les quatre anteriors, les categories es tornaran a repartir progressivament, en comptes de crear una nova categoria més baixa. Això suposarà un impacte en la recaptació d’uns 340.000 euros.