PSC i CiU de Terrassa volen demanar incentius fiscals per al cinema

Proposaran a la Junta de Portaveus demanar que s'augmentin les deduccions a les produccions cinematogràfiques i de sèries de televisió per a potenciar el Parc Audiovisual | També volen fer un reconeixement públic al director J. A. Bayona

La Torre
14 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 15:01h
Els grups municipals del PSC de Terrassa i de Convergència impulsaran un acord a la junta de portaveus per demanar al Govern espanyol incentius fiscals a la producció cinematogràfica. Els dos grups que governen a Terrassa volen que s'incrementin les deduccions per inversions externes en produccions cinematogràfiques i sèries audiovisuals fins a un 30%. Actualment, aquesta taxa està xifrada al 20%, però els agents de la indústria del cinema reclamen aquest augment.

Socialistes i convergents destaquen el talent del sector del cinema del país, així com la seva professionalitat i empenta però lamenta que molts projectes no es puguin portar cap a casa nostra, pel que, consideren, és una "manca clara de competitivitat fiscal". En aquest sentit, insisteixen també en la necessitat de reduir l'IVA aplicat a la cultura, que actualment és d'un 21%, i que s'hauria de reduir fins el 10%. D'aquesta manera, consideren que es podria augmentar notablement el nombre de persones consumidores de teatre, cinema, concerts i altres arts i espectacles.

Actualment, la Llei aprovada pel ministre Montoro l'any 2014 contempla un increment de les deduccions per inversions externes en produccions cinematogràfiques i sèries audiovisuals, fixant un 20% pel primer milió, i un 18% per la resta de la inversió, sent la deducció per despeses realitzades a territori espanyol només del 15%. Segons els grups municipals, aquests beneficis fiscals són clarament insuficients i estan molt lluny de les polítiques aplicades en altres països europeus com Itàlia, on recentment s'ha aprovat una llei incrementant fins al 60% el finançament del seu cinema i ha establert, entre d'altres mesures de protecció i atractivitat, el 30% de la inversió amb un topall de 100 milions en tres anys.
 
D'altra banda, el PSC i CiU volen fer un reconeixement a J. A. Bayona. Aquest mes d'octubre, Terrassa ha estat present a tots els informatius i programes culturals per l'estrena de la seva última pel·lícula, Un monstre em ve a veure, rodada al Parc Audiovisual de Catalunya, els mesos de novembre i desembre de l’any 2014.

El film ha estat rècord de taquilla del 2016, ha recaptat el primer cap de setmana 3,7 milions d'euros a Espanya i ha assolit més de 500.000 espectadors. Es tracta de grans xifres d'un producte cultural que té una difusió d'àmbit internacional i que porta el segell de Terrassa. Per aquest motiu, els dos grups han inclòs en aquesta mateixa proposta un acord per reconèixer l'èxit de la gran tasca realitzada per Bayona i el seu equip, i per agrair de manera pública la seva generositat cap a la ciutat de Terrassa.