El Vallès Occidental exigeix més beques menjador per Educació Secundària

El Consell Comarcal i els ajuntaments de Sabadell i Terrassa denuncien que la suficiència alimentaria no està garantida en aquesta etapa educativa | Actualment només poden sol·licitar aquestes ajudes alumnes d'onze escoles de la comarca

El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, acompanyat pels regidors de Serveis Socials de Terrassa i Sabadell
El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, acompanyat pels regidors de Serveis Socials de Terrassa i Sabadell | Consell Comarcal
Redacció
13 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 16:44h
El Consell Comarcal i els ajuntaments de Sabadell i Terrassa alerten que el Vallès Occidental pateix un dèficit de beques menjador a l’Educació Secundària. Els responsables d'aquestes institucions consideren que la suficiència alimentaria "no està garantida" en aquesta etapa educativa. Actualment, només poden sol·licitar aquests ajuts els alumnes d’onze dels 66 centres públics de secundària de la comarca. De fet, aquest curs les beques només han arribat a 289 nens i nenes.

Tot i que a nivell teòric els alumnes que cursen la secundària a centres públics en jornada compactada no poden gaudir de cap ajut individual de menjador, des dels Serveis Territorials d’Educació s’han anat fent excepcions. Així, ara hi ha onze instituts de la comarca, on sí que es pot demanar beca tot i que l'institut no disposi de menjador - els alumnes dinen a centres propers-. A les dues principals ciutats de la comarca la situació és especialment greu: a Terrassa no hi ha cap institut públic entre els onze IES on es poden demanar beques i a Sabadell només un.

En el cas dels alumnes que cursen la secundària a centres concertats, poden gaudir d’ajut individual de menjador ja que no fan jornada compactada. Però només poden tenir un ajut els dies lectius de jornada no compactada, quan fan classe a la tarda. 

El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha recordat que la Resolució del Parlament de Catalunya aprovada per unanimitat el passat mes de març estableix que cal “garantir mitjançant altres fórmules la suficiència alimentària de l’alumnat que ho requereixi en els centres de secundària que tinguin establerta una jornada lectiva compactada”. 

Per Giménez, "el Departament d’Ensenyament s’ha desentès de les beques de menjador a la secundària i a la comarca existeix una preocupació a l’entorn d’aquesta qüestió". En aquest sentit reclama que “la situació dels onze centres públics que actualment poden gaudir de beca de menjador deixi de ser una excepció".

Ampliar les beques

Aquest curs hi ha 1.414 sol·licituds d’alumnes de 6è de primària de les quals se n’han atorgat 876. "La majoria d’aquests alumnes, quan arribin al setembre vinent a l’Institut no disposaran de beca de menjador i per tant no podem garantir la seva suficiència alimentaria", apunta el president del Consell Comarcal. Així mateix es mostra convençut que "si tots els alumnes de secundaria poden demanar l’ajut perquè el servei es obert a tothom, segur hi haurà un increment de sol·licituds i d’ajuts. I aquest ajut hauria de ser de 176 dies lectius, el total del curs, no només els dies que hi ha classe a la tarda", indica.

El regidor d’Acció Social de l’Ajuntament de Sabadell, Gabriel Fernández, explica que “els números aquí presentats demostren que persisteix un dèficit important en la cobertura de la garantia alimentària a l'adolescència". Des de Sabadell també s’apunta que el Vallès Occidental es troba davant una situació de "desigualtat inadmissible" i és per això que l'executiu sabadellenc vol "que es faci un sistema de garantia alimentària per als adolescents de secundària eficient, ja què el nombre d’ajuts atorgades és molt reduït en comparació  amb primària". 

Per la seva banda, el regidor de Serveis Socials de l’Ajuntament de Terrassa, Noel Duque, ha assegurat que "s'està desprotegint la infància que arriba a Educació Secundària". Així mateix ha remarcat que el pas de primària a secundària "ja és una etapa molt complicada pels nens i nenes" i que cal acompanyar els escolars en aquesta etapa educativa.

Duque ha comentat que a Terrassa s’ha fet una experiència pilot per tractar aquesta mancança a tres instituts. Hi han participat un total de 120 alumnes i ha servit per posar de relleu la importància de treballar en aquest sentit. "Els ajuntaments estem sols responent a necessitats urgents que ens trobem a les portes dels Serveis Socials i hem de treballar el problema d’arrel", ha considerat.

Les xifres

Aquest curs escolar 2016/2017 hi ha escolaritzats a la comarca 29.013 alumnes de segon cicle d’Educació Infantil, 64.615 alumnes d’Educació Primària i 39.398 alumnes d’Educació Secundaria.

Però dels 10.382 ajuts atorgats actualment, 3.039 són per a alumnes de segon cicle d’Educació Infantil, 6.726 per a alumnes d’Educació Primària, 289 per a alumnes d’Educació Secundaria i 328 per a alumnes d’Educació Especial.