gent gran

Aliança d'entitats i associacions contra les situacions de soledat no volguda

El projecte "Sempre acompanyats" està impulsat per l'Obra Social La Caixa, la Creu Roja i l'Ajuntament de Terrassa | Funciona com a prova pilot al Districte 4 de Terrassa, on un 40% de les persones que hi viuen soles són majors de 65 anys

per La Torre, 10 d'octubre de 2016 a les 09:00 |
Presentació de l'acord 'Sempre acompanyats'. | Rafel Casanova BCF
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 d'octubre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Un acord conjunt entre diverses entitats i institucions pretén no deixar soles les persones grans que no ho vulguin. El director corporatiu de l'Àrea Social de la Fundació Bancària "la Caixa", Marc Simón; la tinent d'alcalde de Drets Socials i Serveis a les persones, Rosa M. Ribera; i el president de la Creu Roja a Catalunya, Antoni Aguilera, han formalitzat la signatura d'un acord de participació juntament amb Creu Roja a Terrassa, CAP Rambla, CAP Oest, Mútua Terrassa, Acció Gent Gran, Mossos d'Esquadra, Policia Municipal, AVV La Cogullada, Club de la Gent Gran del Districte 4, l'Associació de Gent Gran del Parc de Sant Jordi, l'Associació de Gent Gran de la Maurina, Ca n'Aurell Comerç i l'Associació de Comerciants de La Maurina, per manifestar la seva voluntat de treballar conjuntament en el projecte Sempre acompanyats, que pretén pal·liar les situacions de soledat no volguda entre les persones grans.

Els signants formalitzen, amb aquest acord, la constitució d’un grup de treball creat amb l’objectiu de donar una resposta integral i coordinada a aquestes situacions. El grup va iniciar la seva formació a finals del passat 2014, per tal d’organitzar la seva tasca al voltant dels diferents objectius plantejats: prevenció i sensibilització de les situacions de soledat no volguda, detecció i acollida de persones en aquestes situacions, i desplegament d’activitats i recursos per donar una resposta adient per a les persones.


Com a resultat de la seva feina, el grup ha impulsat nombroses activitats de sensibilització centrades en l’àmbit dels barris de La Cogullada, La Maurina i Ca n’Aurell. Durant aquest 2016, el programa ha atès a 33 persones grans en situació de soledat no volguda, i ho ha fet partint de les seves necessitats i interessos, ajudant-les a establir noves relacions personals i nous vincles en el seu entorn més proper a través de la participació en les activitats del barri, i amb l’objectiu de contribuir a millorar el seu benestar en el dia a dia.

El projecte posa a disposició dels ciutadans el telèfon gratuït 900 365 222, a través del qual aquelles persones que coneguin situacions de soledat no volguda entre les persones grans al seu barri, poden ajudar a detectar-les i ferles visibles. Així mateix, el telèfon també es posa a disposició tant de totes aquelles persones grans que estiguin en situació de soledat, i els interessi conèixer i participar en les activitats del programa, com d’aquelles persones que hi vulguin col·laborar participant com a voluntari, ajudant així a promoure una xarxa social en el barri que promogui el benestar entre les persones grans del mateix. 


El projecte vol donar resposta a un repte creixent: cada vegada són més les persones que arriben a una edat més avançada. A Terrassa, les persones de més de 65 anys representen el 15,41% de la població i, d’aquestes, el 20,66 són majors de 80 anys. Davant la possibilitat que augmentin les situacions de soledat no volguda entre aquest col·lectiu, el programa de Gent Gran de l’Obra Social “la Caixa”, juntament amb l´Ajuntament de Terrassa i la Creu Roja, va posar en marxa Sempre acompanyats, un programa pilot al Districte 4 de Terrassa –on viuen soles 1.466 persones grans- que vol sensibilitzar al conjunt de la població sobre el fenomen de la soledat no volguda i construir una xarxa sòlida dins la comunitat amb l’objecte d’enfortir el suport social i acompanyar a les persones grans. 

Una soledat no volguda problemàtica

El projecte Sempre acompanyats va realitzar una enquesta per conèixer la percepció que les persones tenen sobre l’envelliment. De les 740 enquestes realitzades a Terrassa –dins d’una mostra de 1.200 enquestes realitzades també als municipis de Girona i Tortosa on es desplega el programa- un dels resultats més rellevants i que explica l’evolució de la nostra societat, és l'augment de la percepció de què una persona és gran passats els 70 anys (36%), en detriment dels que consideren que ho és passats els 65 (16%). A més, hi ha una elevada percepció de que depèn de les condicions de vida de la persona, destacant la salut física i l’emocional (37%). 

També són significatives les dades que parlen de la percepció del comportament de la societat vers les persones grans, així com dels rols que les persones grans desenvolupen a la nostra societat, diferents als que se’ls assignava tradicionalment. Pel que fa al primer, només un 25% de persones entrevistades considera que la societat tracta bé a les persones grans, mentre que de manera majoritària considera que se les tracta malament, amb indiferència o poc respecte. Per altra banda, el 77% reconeix que actualment les persones grans assumeixen nous rols en el suport familiar, i que aquests esdevenen una font d’estrès (75%). 

Pel que fa a la soledat no volguda, el 80% dels enquestats considera que es tracta d’un problema molt o bastant important i el 54% afirma conèixer una persona en aquesta situació. Davant d'aquesta situació, hi ha una clara aposta perquè sigui la família la que intervingui en aquests casos (93%), juntament amb l'Administració (89%) o les entitats socials (80%).   

 

Participació