Ficosa assoleix un rècord de facturació amb 1.112 milions d'euros el 2015

La plantilla global de Ficosa s'ha incrementat un 11% i s'han contractat 148 nous enginyers per al Centre Tecnològic de Viladecavalls

La Torre
06 d'octubre del 2016
Actualitzat el 08 d'octubre a les 0:38h
La planta de Ficosa a Viladecavalls.
La planta de Ficosa a Viladecavalls. | Ficosa
L'empresa Ficosa, que compta amb una planta a Viladecavalls, ha assolit el 2015 la seva xifra rècord de facturació amb 1.112 milions d’euros. Aquesta xifra suposa un increment del 17% respecte a 2014, quan la companyia va reportar unes ventes de 949 milions d’euros. Ficosa, proveïdor global de primer nivell que es dedica a la investigació, desenvolupament i comercialització de sistemes de seguretat, comunicació i eficiència per a l’automoció i la mobilitat, ha elevat el seu EBITDA recurrent fins a superar els 100 milions d’euros, el que representa un augment del 35% en comparació amb l’exercici anterior, quan va obtenir 79 milions d’euros.
 
Per regions, Àsia ha estat la que ha experimentat el major creixement amb relació a l’any anterior amb un augment del 24,2%, seguida per Europa, amb un 23,3%, i Nord Amèrica (Estats Units i Mèxic), amb un 14,6%. Brasil és l’única regió del grup que ha patit una reducció de les ventes causada per la forta devaluació de la moneda així com per la caiguda de la producció del mercat de l’automoció, en el qual s’ha passat de produir 3,2 milions de cotxes el 2010 a 1,9 milions el 2015.
                                                     
Segons destaca Xavier Pujol, conseller delegat de Ficosa: "La companyia ha crescut un 17%, una xifra que està molt per sobre del creixement del sector, que s’ha situat al voltant de l’1,4%. En només sis anys hem aconseguit duplicar la nostra facturació i, a dia d’avui, som una companyia més global, més tecnològica i més eficient, capaç de competir pel lideratge de la transformació de l’automòbil". I afegeix: "La millora dels resultats econòmics respon al compliment del pla d’acció definit per l’equip gestor del grup, que pivotava sobre aspectes com l’increment de l’eficiència operativa, la millora dels marges, l’augment de la massa crítica a través de la concentració de la producció, la integració de processos industrials i l’inici de la producció de diversos projectes en l’àmbit de les noves tecnologies".
 
En termes de producte, l’increment de la facturació radica en la consecució de projectes d’alt valor afegit dins de l’àrea de negoci de retrovisors, en combinació amb el creixement de les ventes de productes tecnològics centrats en la comunicació vehicle-infraestructura i vehicle-vehicle, en sistemes de visió i en tot allò referent a la bateria del cotxe elèctric/híbrid, especialment als sistemes de control i optimització del consum d’energia de les bateries.
 
Josep Maria Serra, director general Corporatiu i Financer, subratlla que "l’important millora dels resultats juntament amb l’ampliació de capital fruit de l’aliança amb Panasonic signada al 2015 –amb la qual la companyia japonesa va adquirir una participació del 49% de Ficosa- han posicionat al grup com una de les empreses més solvents del mercat a nivell financer". En aquest sentit, Serra explica que "Ficosa compta amb uns recursos propis d’aproximadament 200 milions d’euros i un deute net d’uns 134 milions d’euros a data de 31 de desembre de 2015, havent reportat unes ràtios financeres de deute net respecte a la generació d’EBITDA de 1,34 i de deute financer net en relació als seus recursos propis del 70%".
 
Aquesta millora, tant de resultats com en la posició financera, és imprescindible perquè Ficosa pugui encarar els reptes futurs i compleixi amb el seu fort pla d’inversions pels propers cinc anys, el qual ascendeix a una xifra superior als 400 milions d’euros, sense incloure les inversions necessàries per al desenvolupament de nous productes tecnològics i el negoci derivat de la venta creuada amb Panasonic.
 
Així mateix, l’acord amb Panasonic resulta clau per complementar les capacitats tecnològiques de Ficosa, a la vegada que permetrà a Panasonic ampliar l’oferta tecnològica de la seva divisió d’automoció amb els productes i el know-how de Ficosa. Aquesta divisió actualment reporta unes ventes aproximades de 11.000 milions de dòlars i ha posicionat a Panasonic com a líder mundial en sistemes d’infotainment (sistemes de so, navegació i entreteniment) per a l’automòbil. A més de l’intercanvi tecnològic, l’acord entre ambdues companyies generarà importants sinèrgies geogràfiques i a nivell de clients.
 
Expansió global, innovació i increment de la plantilla
 
Durant el 2015, Ficosa ha dut a terme importants inversions valorades en uns 61 milions d’euros, les quals han anat dirigides tant al desenvolupament de projectes tecnològics, com a reforçar la seva presència global amb l’obertura de noves plantes de darrera generació i la integració de projectes industrials. A la Xina, Ficosa va construir una nova planta a Shenyang (capital de la província de Liaoning), que va iniciar la seva activitat de fabricació i comercialització l’any passat. D’altra banda, va inciar la construcció d’un centre de producció a Cookeville (Tennessee, Estats Units). Aquesta planta, que s’inaugurarà a finals d’octubre, permetrà racionalitzar i optimitzar l’estructura productiva de la companyia en el mercat dels Estats Units.
 
També han estat importants els costos dedicats a l’R+D, els quals s’han situat al voltant del 6% de la facturació. El darrer any, Ficosa va presentar productes d’alt contingut tecnològic com el CMS, un retrovisor electrònic integrat per càmeres i pantalles, i el Sensor & Camera Cleaning, un producte patentat per la companyia i únic al món per  netejar els sensors i càmeres de l’automòbil de manera automàtica.
 
La profunda transformació tecnològica de Ficosa també s’ha traduït en un increment de l’11% dels treballadors de la companyia a nivell global. La plantilla integrada per 8.424 persones al desembre de 2014, va passar a ser de 9.342 al desembre de 2015. A més, la multinacional va realitzar el darrer any 148 noves contractacions d’enginyers pel Centre Tecnològic de Viladecavalls (Barcelona), superant amb escreix les 75 incorporacions anunciades al principi del 2015. Al Centre Tecnològic de Viladecavalls, on hi treballen 597 dels més de 870 enginyers que formen part del grup, Ficosa hi ha destinat importants esforços en tecnologia, investigació i desenvolupament. Aquestes instal·lacions es complementaran amb els 13 centres d’R+D amb què compta la multinacional a tot el món.
 
Previsions per 2016
 
Durant l’exercici de 2016, Ficosa seguirà treballant per incrementar les seves ventes en els productes tradicionals i, sobretot, en les noves solucions tecnològiques. La companyia preveu incrementar la xifra de ventes globals per sobre de la previsió de creixement del sector. Les inversions previstes per aquest període s’espera que es situïn al voltant dels 70 milions d’euros.
 
La multinacional fonamentarà la consecució dels objectius per 2016 en mantenir l’optimització i l’increment de la productivitat, la millora operativa i l’eficiència a l’Amèrica del Nord, l’expansió a l’Àsia –especialment a la Xina- i en els nous contractes en tecnologia i sistemes basats en l’electrònica, principalment a la planta de Viladecavalls. A la vegada, continuarà treballant per a disminuir els impactes negatius de la situació del mercat a Brasil així com desenvolupar noves oportunitats de negoci fruit de l’aliança amb Panasonic.