Terrassa en Comú vol garantir els drets humans i l'autonomia de la gent gran

El grup municipal portarà al Ple de setembre una proposta de resolució i un acord de junta de portaveus

Xavier Matilla, a l'esquerra, i Òscar Monterde, a la roda de premsa de Terrassa en Comú.
Xavier Matilla, a l'esquerra, i Òscar Monterde, a la roda de premsa de Terrassa en Comú. | Albert Prieto
La Torre
29 de setembre del 2016
Actualitzat a les 12:41h
Terrassa en Comú portarà al Ple municipal de setembre una proposta de resolució i un acord de junta de portaveus per defensar els drets humans i l'autonomia de les persoens grans, segons van explicar els regidors Xavier Matilla i Òscar Monterde.

Al Ple municipal de setembre Terrassa en Comú presentarà una proposta de resolució per incloure, a la contractació pública, clàusules per tal de garantir que els licitadors, contractistes, subcontractistes, empreses filials, empreses interposades i cadenes de proveïdors respectin els drets humans allà on realitzen les seves activitats. Una proposta que es basa a aplicar i aprofundir, des de l'àmbit local, les recomanacions de la Unió Europea i les Nacions Unides sobre la responsabilitat de les empreses en el respecte als Drets Humans i la legalitat internacional.
 
La iniciativa de TeC proposa que els directius al més alt nivell de les empreses signin un compromís de respecte i protecció dels Drets Humans en relació a les seves activitats econòmiques. Així com excloure aquelles empreses que desenvolupin activitats econòmiques contràries a la legalitat internacional en assentaments construïts en territoris ocupats il·legalment d'acord amb el Dret Internacional. A més a més, la proposta obliga les empreses que operen en països en conflicte, en països que ocupin territoris de forma il·legal i en estats amb clares deficiències en l'obligació de protecció dels Drets Humans, a presentar un informe de la seva activitat econòmica i dels mecanismes que han establert per garantir els principis de respecte, protecció i reparació avalats per les Nacions Unides.
 
"La proposta, la segona d'una sèrie de propostes que s'estan elaborant per garantir mecanismes de responsabilitat i ètica en el sistema de contractacions, posa el focus en la lluita contra la vulneració dels Drets Humans i del Dret Internacional Humanitari. Des de Terrassa en Comú reforcem l'aposta del municipalisme en el compromís amb la lluita contra la vulneració dels Drets Humans, desenvolupant i aprofundint mecanismes pràctics que impliquin als diferents actors responsables de la seva protecció" ha declarat el regidor Òscar Monterde.
 
Pel que fa a la proposta d'acord de la junta de portaveus en defensa de l'autonomia de la gent gran, presentada en motiu del Dia Internacional de la Gent Gran que se celebrarà el proper 1 d'octubre, Terrassa en Comú pretén que es doni un impuls a les iniciatives que es desenvolupen des de l'àmbit municipal. També volen que es presti especial atenció a les necessitats específiques de les persones grans que pertanyen al col·lectiu LGBTI.

L'acord proposa que l'Ajuntament de Terrassa adopti una sèrie de mesures, com reforçar i ampliar els projectes municipals en relació a la millora de les condicions de vida de la gent gran de la nostra ciutat, així com incrementar els recursos per l'estudi i seguiment continu de condicions econòmiques i socials en què es trobin les persones grans i pensionistes de la nostra ciutat, o potenciar els Consell de participació de la Gent Gran. Terrassa en Comú vol que la ciutat estigui preparada per a un sobreenvelliment de la població que, demogràficament, arribarà en el futur.