Presenten el projecte del Parc Grípia Ribatallada, un gran espai verd entre Terrassa i Sabadell

El Parc, situat entre Terrassa i Sabadell, arribaria també a Matadepera, Sant Quirze i Castellar | Les entitats ecologistes volen protegir un espai natural històric amenaçat per les infraestructures com el Quart Cinturó

Joaquim Albalate
29 de setembre del 2016
Actualitzat a les 12:50h
Els paisatges de l'Anella Verda com Bonvilar formarien part del Parc Grípia Ribatallada
Els paisatges de l'Anella Verda com Bonvilar formarien part del Parc Grípia Ribatallada | Aj. Terrassa
Un gran espai verd que uneixi Terrassa, Sabadell, Matadepera, Castellar del Vallès i Sant Quirze. Aquesta és la proposta que fa l'Associació per la Defensa i l'Estudi de la Natura (ADENC) i el Grup per la Protecció dels Espais Naturals A Terrassa (GPENAT), i que han presentat aquest dimecres al vespre a l'Ateneu Candela de la ciutat egarenca.

El projecte del Parc Grípia Ribatallada, que agafa els noms del Torrent de la Grípia i de la Riera de Ribatallada, els límits del territori que comprèn, vol defensar i conservar un dels pocs espais agroforestals que queden entre les dues principals ciutats de la comarca. La finalitat: crear una zona que combini els conreus i els boscos, que prioritzi la conservació del seu patrimoni natural, agrícola i arquitectònic i que serveixi també de zona d'oci i de via de comunicacions, a través d'una xarxa de camins.
 

L'àrea que abastaria el parc Grípia Ribatallada Foto: ADENC


Segons afirma Manel Larrosa, de l'ADENC i un dels impulsors del projecte, la zona entre Terrassa i Sabadell "ha estat considerada sovint un cul de sac", i cal veure en positiu el terreny, intentar que hi hagi una unitat per a protegir-lo. Així, tot i que s'hagin fet projectes ambientals com l'Anella Verda, a Terrassa, o el Parc Agrari a Sabadell, caldria unificar projectes. És per això que un dels punts principals que assenyalen per a l'èxit del parc és la col·laboració entre totes les poblacions que estan implicades. "És un tema ambiental però també socioeconòmic, i cal que les entitats de Sabadell i Terrassa treballin conjuntament, també els Ajuntaments".

Per la seva banda, el geògraf Erick Danilo Romero i l'ambientòleg Gerard Codina, també d'ADENC, han explicat els detalls tècnics del projecte de parc. Seria un espai periurbà, tocant a les poblacions, limitat tant per límits naturals com rieres o muntanyes com pels diferents paisatges urbans delimitats. Dins de l'espai, s'hi trobarien els boscos típics de la plana del Vallès, que fa anys que estan en perill, i zones humides al voltant dels set torrents i rieres que l'atravessen. També hi ha espais agrícoles; tot plegat aporta al parc "una gran diversitat" tant de flora com de fauna, que s'està estudiant.
 

El Parc Agrari de Sabadell també forma part de l'espai. Foto: Juanma Peláez


El principal problema del projecte són les infraestructures. La majoria de torrents i rieres, que fan de "corredors de la natura", queden tallats per les vies del tren, les carreteres i l'autopista C-58. El Quart Cinturó, evidentment, també afectaria de ple aquest espai. A més, ADENC també es queixa de que "dins de l'espai hi ha molta urbanització dispersa, obres sense sentit, fora de la ciutat". També el camp de golf és vist com un dels principals problemes dins de l'espai del parc, que "ha provocat efectes molt negatius".

Entre les propostes que les associacions impulsores proposen hi ha la restauració i senyalització dels camins històrics que hi ha dins del territori, recuperar les fonts i l'activitat agrícola tradicional o impulsar-hi activitats socials, com per exemple fomentar l'educació ambiental i els estudis científics.

A l'acte de presentació hi han assistit alguns regidors de les poblacions properes al parc, com Francesc Fernández, regidor de Medi Ambient de Sant Quirze del Vallès, o part del grup municipal de Terrassa en Comú. El portaveu dels comuns, Xavi Matilla, ha felicitat els impulsors per la iniciativa i ha reflexionat sobre si la solució, més enllà de pensar com encaixar les infraestructures, seria pensar una manera alternativa de mobilitat dins del Vallès. També representants del sindicat Unió de Pagesos han donat la benvinguda al projecte.
 

Membres d'ADENC i GPENAT a la presentació del Parc Grípia Ribatallada, aquest dimecres Foto: Joaquim Albalate