Mina d'Aigües de Terrassa: «La nostra proposta: una societat mixta»

Article de Mina sobre el model de gestió de l'aigua a Terrassa.

Mina
28 de setembre del 2016
Actualitzat a les 9:40h
Amb vistes al futur de la gestió de l'aigua a Terrassa, Mina aposta per la constitució d'una societat d'economia mixta amb l'Ajuntament, una alternativa legalment viable i que la companyia considera molt positiva. Són molts els ajuntaments que han optat per la via de la col·laboració públic-privada a l'hora de prestar serveis a la ciutadania. La participació del sector privat permet una major rendició de comptes, innovació, accés al finançament, coneixement tècnic, eficiència en la gestió i esperit emprenedor. Tot plegat, redunda en importants millores en el servei.

A més, cal tenir clar que l'Ajuntament seria competent sobre la prestació del servei. Podria seguir tutelant-lo i controlant-ne la gestió, delegada en Mina. De manera que es distingiria clarament entre el rol del regulador i el de l'operador o gestor. El primer, el consistori, definiria els plans, programes de cobertura i nivells de qualitat, i vigilaria el seu compliment, a més d'aprovar les tarifes, garantir la satisfacció bàsica i universal de l'aigua i defensar els drets dels usuaris.

A Mina creiem que aquesta separació de rols té molts avantatges. El primer és que s'evita que la mateixa entitat sigui art i part. I, d'aquesta manera, es poden clarificar les responsabilitats i aprofitar la major eficiència que suposa l'especialització del gestor professional.

En el cas concret de Terrassa, la continuïtat de Mina, de la mà del consistori egarenc, permetrà mantenir el nivell actual d'inversions i fer-ne de noves per millorar aspectes clau com ara el gust de l'aigua i la duresa. D'aquesta manera, també serà possible seguir apostant per la innovació i la implantació de noves aplicacions tecnològiques orientades a millorar el servei al client, a més de continuar amb mesures per garantir el dret a l'aigua per tothom i donar continuïtat a les activitats de Responsabilitat Social Corporativa. També s'ha de tenir en compte que, amb la constitució d'una societat mixta, es garantirien tots els llocs de treball i les condicions laborals, socials i salarials dels empleats de Mina.

Més enllà de tot això, la proposta de Mina evitaria que l'Ajuntament hagués de fer front a una important despesa indemnitzatòria i garantiria que no hi ha impacte negatiu en la tarifa del servei als ciutadans i ciutadanes.

Cal recordar que Mina Pública d'Aigües de Terrassa va néixer al 1842 per iniciativa dels propis terrassencs arran de les necessitats d'aigua de la industrialització i el creixement demogràfic. Es va constituir de comú acord amb l'Ajuntament del municipi, i va comptar amb la participació de comerciants i ciutadans, que van fer aportacions econòmiques per la falta de recursos del consistori de l'època. Al llarg de la història de la companyia, s'han produït diversos episodis en què Mina i l'Ajuntament, en bona sintonia, han treballat plegats per solucionar problemes d'abastament d'aigua a la ciutat. Sempre pensant en el bé de Terrassa i dels seus ciutadans.

Per tant, Mina té experiència en treballar conjuntament amb el consistori. I està preparada per continuar sent el gestor de l'aigua de la ciutat.