Sis exercicis per cuidar els ulls a la feina

Flickr Riccardo Cuppini
Flickr Riccardo Cuppini
Redacció
26 de setembre del 2016
La tornada a la feina sovint ve acompanyada d’una llista de bons propòsits per dur a terme durant el curs, entre els que es troben, una alimentació saludable o realitzar exercici físic. Tot i això, la majoria de les persones no inclouen la necessitat de fer una mica de gimnàstica ocular per enfortir els ulls en la tornada a la rutina laboral.

A continuació us donem sis consells senzills per cuidar i enfortir els ulls i ajudar-los a adaptar-se de nou a les llargues jornades de feina.

1. Per a l’elasticitat: situar-nos a peu dret o asseguts mirant endavant i, sense moure el cap, mirem a l’esquerra concentrant-nos en el que veiem i a continuació mirem a la dreta. Es recomana repetir l’exercici aquest exercici 5 vegades i, posteriorment, sense moure el cap, mirarem cap avall i després amunt, realitzant cinc repeticions. Per últim, repetirem l’exercici amb la mirada en diagonal, passant de superior esquerra a inferior dreta, i superior dreta a inferior esquerra, amb 5 repeticions per exercici.

2. Per enfortir: ens asseurem de manera rígida i col·locarem el nostre dit polze a uns 25 centímetres de la cara enfocant-lo amb la mirada durant 10-15 segons. Acte seguit, enfocarem un altre objectiu situat a entre 3 i 6 metres de distància durant uns altres 10-15 segons. Es recomana fer aquest procés cinc vegades.

3. Moviments complexos: ens situarem a peu dret i rígids i imaginarem la figura d’un número 8 de grans dimensions a terra, a uns tres metres de distàncies dels nostres peus. Lentament, traçarem la figura del 8 amb els ulls en una direcció 5 vegades, i altres 5 en la direcció oposada.

4. Amb les parpelles tancades: per enfortir els músculs que envolten l’ull, tancarem parcialment els ulls sense que les parpelles arribin a tocar-se entre si. Si notem que tremolen les parpelles superiors en realitzar aquest esforç, podrem reduir el tremolor concentrant la mirada en un objecte llunyà. Mantindrem els ulls en aquesta posició 15 segons, i finalitzarem tancant-los lentament.

5. A ritme de parpelleig: durant el dia hem de tractar de parpellejar amb freqüència, especialment si ens trobem fixant l’atenció en una pantalla, moment en el que tendim a disminuir el nostre parpelleig. No obstant, com que a vegades és insuficient, podem aconseguir una bona distribució dels diversos líquids que conté l’ull, netejant-lo així de substàncies estranyes, amb un exercici tan senzill com picant l’ullet.

6. Relaxació: ens col·locarem en una postura còmoda, escalfarem les nostres mans fregant-les entre si i situarem el palmell de la mà sobre els ulls sense fer pressió. si, un cop transcorreguts els 5 minuts, no notéssim els ulls descansats, continuarem amb l’exercici durant uns minuts més.