1 de 10
RIUADA DEL 1962

El moviment veïnal es manifestarà demà per exigir la neteja de les rieres

Aquest dissabte a les 11 del matí tindrà lloc a les Arenes una concentració per reivindicar la neteja i el manteniment de les rieres a fi d'evitar una altra tragèdia com la del 25 de setembre de fa cinquanta-quatre anys

Imatge del barri de les Fonts el dia després de la riuada del 1962. | Artur Travesa
per Albert Prieto, 23 de setembre de 2016 a les 12:45 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de setembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Dissabte, 24 de setembre a les 11 del matí a la placeta de la Unitat (entre l'avinguda del Vallès, el passeig del Vint-i-dos de Juliol i el carrer de Puigmal). Aquest és el moment i el lloc on s'iniciarà la manifestació convocada pel moviment veïnal de Terrassa per reclamar a les administracions la neteja immediata de les rieres i el seu manteniment. La Comissió Riera de les Arenes està al capdavant d'aquest acte, promogut conjuntament per les deu associacions de veïns dels barris que limiten amb la riera de les Arenes. La mobilització compta amb el suport de la Federació d'Associacions de Veïns de Terrassa (FAVT).

La manca de neteja i de manteniment a la riera de les Arenes i a les rieres de Terrassa en general preocupa als veïns. Per primer vegada, fins a deu associacions de veïns egarenques dels barris que limiten amb la riera de les Arenes s'han unit per reivindicar que les administracions actuïn definitivament abans que una altra desgràcia es repeteixi. S'hi instal·laran diverses carpes i s'exposaran fotografies de la riera, actuals i antigues, per conscienciar la gent dels riscos que poden haver-hi.


La Comissió Riera de les Arenes fa una crida a tota la ciutadania per concentrar-se a la placeta de la Unitat aquest dissabte a les 11 del matí. Exigeix una neteja a fons de la zona, amb maquinària adient, i que es reforcin els diferents murs de contenció, alguns dels quals presenten signes evidents de deteriorament. En l'actualitat un enfrontament entre l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i l'Ajuntament de Terrassa manté la riera en un estat salvatge.

Un dur record molt present


La gent que va viure en primera persona els tràgics fets del 25 de setembre de 1962, ara farà 54 anys, pateix cada vegada que anuncien pluges. Les riuades -o rierades, més correctament- del 1962 formen part de la memòria col·lectiva dels terrassencs però són encara un record massa viu en la retina dels veïns més grans dels barris que limiten amb la riera de les Arenes. I, quan veuen que l'estat actual de les rieres a Terrassa és deplorable, es porten les mans al cap.

"Visc a cinquanta metres de la riera i cada vegada que baixa amb aigua vaig a veure com va", confessa en Pablo Gómez, històric líder veïnal de les Arenes que el 1962, sense voler-ho, es va convertir en un voluntari més per ajudar les víctimes de la tragèdia. "No volem que torni a passar. Després del 1962 ja va tornar a passar el 1971 que la riera es va desbordar i va causar molts danys. L'aigua no té cap problema en endur-se tot per davant".


"El problema de les rieres és global, també el pateix la riera del Palau, que està igual o pitjor que la de les Arenes, sobretot a Can Boada", recorda el president de la FAVT, Ramon Clariana. "Sigui l'ACA o l'Ajuntament, s'ha de netejar i mantenir. Amb el contenciós entre l'ACA i l'Ajuntament no s'arriba a res, és un conflicte i el que es necessita és un acord", afegeix Clariana, que aposta perquè les dues administracions negociïn i assumeixin la neteja de la riera. El president de la FAVT qualifica l'acte de dissabte com a "important" perquè "serà el principi del que ha de ser la lluita per aconseguir que les coses no segueixin igual".

 

També hauries de llegir
Fa 332 setmanes

«No vull una altra nit com aquella»

Participació