Comença el Premi de Música de Cambra Montserrat Alavedra

La Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX recuperen la celebració d'aquest certamen, que arriba a la dotzena edició i que se celebra a Terrassa

Albert Prieto
23 de setembre del 2016
Actualitzat a les 9:43h

Presentació del 12è Premi de Música de Cambra Montserrat Alavedra. Foto: Isabel Marquès
 

Un total de deu grups de música de cambra catalans s’han presentat a la dotzena edició del Premi de Música de Cambra Montserrat Alavedra, convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX. El certamen tindrà lloc, a mode de competició, des d'aquest divendres 23 fins diumenge 25 a Terrassa. La Gala de lliurament dels premis se celebrarà al Centre Cultural Terrassa el 30 de setembre.
 
Aquest premi biennal forma part del Premi BBVA de Música que compta amb dues modalitats: el Premi al Talent Individual, creat el passat mes de febrer i que té com a objectiu potenciar la formació musical dels joves músics i estudiants i ajudar-los en la seva projecció professionals, i el Premi de Música de Cambra Montserrat Alavedra, que històricament l’obra social de Caixa Terrassa havia convocat en onze edicions, i enguany s’ha recuperat adaptant-lo als nous temps.
 
El Premi està coorganitzat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, BBVA CX i Amics de les Arts i Joventuts Musicals de Terrassa, i compta amb la col·laboració de la Fundació Antiga CaixaTerrassa, el Centre Cultural Terrassa, el Conservatori de Terrassa, l’Ajuntament de Terrassa, l’ESMUC i Joventuts Musicals de Catalunya.
  
Potenciar els joves músics

El Premi té com a objectiu potenciar la formació musical dels joves músics i ajudar-los en la seva projecció professional. Els grups han de constar d’un mínim de tres músics, instrumentals o vocals, i un màxim de nou, i la mitjana d’edat dels components de cada grup no podrà superar els 35 anys. Segons el director artístic de l’esdeveniment, Francesc Vallès, es va descartar la participació de duets “perquè ja n’hi havia molts, i calia potenciar grups més nombrosos”.
 
Cada grup ha d’aportar un mínim de quatre obres completes que hauran d’incloure obligatòriament dues obres del segle XX o XXI, una obra del segle XIX, i una obra de lliure elecció. Almenys una de les obres haurà de ser d’autor català.

El Premi és d’àmbit català. Com a mínim, la meitat dels participants de cada grup són músics catalans o residents a Catalunya. Segons Vallès, anteriorment el certamen havia estat d’un àmbit estatal, però en la darrera edició es va apostar per l’àmbit català. “Hi havia el dubte de si hi hauria prou inscrits”, ha confessat el director artístic. La resposta ha estat clara: sí, n’hi ha. Un total de deu grups s’han inscrit al Premi.
 
Entre tots els grups presentats a competició es troben sis trios, tres quartets i un quintet. Els grups participants són els següents: Trio Camilli (violí, violoncel i piano), Trio Lorca (violí, violoncel i piano), Trio Kaukokaipuu (clarinet, violoncel i piano), Trio Pedrell (violoncel, violí i piano), Quartet Kebyart Ensemble (saxo soprano, saxo alt, saxo tenor i saxo baríton), Cosmos Quartet (violí, violí, viola i violoncel), Quintet Quatre + 1 (flauta travessera, oboè, clarinet, trompa i fagot), Trio Delphos (piano, violí i violoncel), Trio Nuages (flauta, arpa i viola) i Limnos Quartet (saxo baríton, saxo tenor, saxo alt i saxo soprano). Francesc Vallès ha destacat que entre els grups inscrits n’hi ha dos amb algun membre de Terrassa i un grup que presenta al seu programa una composició pròpia. “Esperem tenir la més alta qualitat”, ha desitjat.
 
Les proves es realitzaran al Conservatori de Música de Terrassa el 23 i 24 de setembre de 2016 (eliminatòries i semifinal), i al Centre Cultural Terrassa el 25 de setembre (final), i estan obertes al públic, amb accés gratuït.
 
En la present edició el jurat esta format per personalitats de reconegut prestigi en el panorama musical català: el violinista i director d’orquestra Gonçal Comellas que actuarà com a president, la directora coral Glòria Coma, el flautista Claudi Arimany, la pianista Alba Ventura i el director d’orquestra i de cors Jordi Casals que actuaran com a vocals.

Gala al Centre Cultural Terrassa
 
Divendres, 30 de setembre a les 20 h al Centre Cultural Terrassa, tindrà lloc l’acte de lliurament del 12è Premi de Música de Cambra Montserrat Alavedra, on es donarà a conèixer qui ha estat el guanyador d’entre els finalistes.
 
Durant la gala tindrà lloc les actuacions dels joves talents, guanyadors del Premi al Talent Individual 2016, Andrea García García, volinista del Conservatori de Badalona; David Arnau Macià, trompista del Conservatori de Lleida i; Xavier Ricarte Faixó, pianista del Conservatori de Manresa. Seguidament es podrà escoltar l’actuació del Trio Rodin, darrer guanyador del Premi de Música de Cambra Montserrat Alavedra 2012.
 
El grup guanyador rebrà 16.000 euros com a retribució d’una gira de quatre concerts que se celebraran a diferents poblacions de Catalunya, premi concedit per la Fundació Antigues CaixesCatalanes i BBVA CX.
 
El segon premi està concedit per Joventuts Musicals de Catalunya i consta d’una gira de com a mínim quatre concerts retribuïda segons els honoraris vigents de la Xarxa de Músiques, i la inclusió del grup en aquesta borsa de músics. La retribució actuals d’aquests concerts és de 750 euros per als trios, 900 euros per als quartets i 1.500 euros per als quintets, segons ha detallat Antoni Amorós.
 
Per ambdós premis, l’Escola Superior de Catalunya (ESMUC), oferirà un curs de formació: "Pack de Promoció i Gestió a l’ESMUC".