RIUADA DEL 1962

«No vull una altra nit com aquella»

Dissabte a les 11 del matí tindrà lloc a les Arenes una manifestació per reivindicar la neteja de les rieres a fi d'evitar una altra tragèdia com la del 25 de setembre de fa cinquanta-quatre anys

per Albert Prieto, 22 de setembre de 2016 a les 17:01 |
La Comissió Riera de les Arenes convoca la ciutadania a concentrar-se per recordar la riuada del 1962. | Albert Prieto
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de setembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La gent que va viure en primera persona els tràgics fets del 25 de setembre de 1962, ara farà 54 anys, pateix cada vegada que anuncien pluges. Les riuades -o rierades, més correctament- del 1962 formen part de la memòria col·lectiva dels terrassencs però són encara un record massa viu en la retina dels veïns més grans dels barris que limiten amb la riera de les Arenes. I, quan veuen que l'estat actual de les rieres a Terrassa és deplorable, es porten les mans al cap.

"Visc a cinquanta metres de la riera i cada vegada que baixa amb aigua vaig a veure com va", confessa en Pablo Gómez, històric líder veïnal de les Arenes que el 1962, sense voler-ho, es va convertir en un voluntari més per ajudar les víctimes de la tragèdia. "No volem que torni a passar. Després del 1962 ja va tornar a passar el 1971 que la riera es va desbordar i va causar molts danys. L'aigua no té cap problema en endur-se tot per davant".


Manifestació ciutadana

La manca de neteja i de manteniment a la riera de les Arenes i a les rieres de Terrassa en general preocupa als veïns. Per primer vegada, fins a deu associacions de veïns egarenques dels barris que limiten amb la riera de les Arenes s'han unit per reivindicar que les administracions actuïn definitivament abans que una altra desgràcia es repeteixi. Enguany, el principal acte reivindicatiu serà aquest dissabte, 24 de setembre, a la placeta de la Unitat del barri de les Arenes, vora la riera, entre l'avinguda del Vallès, el passeig del Vint-i-dos de Juliol i el carrer del Puigmal. L'acte està organitzat per la Comissió Riera de les Arenes i compta amb el suport de la Federació d'Associacions de Veïns de Terrassa (FAVT). S'hi instal·laran diverses carpes i s'exposaran fotografies de la riera, actuals i antigues, per conscienciar la gent dels riscos que poden haver-hi.


La Comissió fa una crida a tota la ciutadania per concentrar-se a la placeta de la Unitat aquest dissabte a les 11 del matí. Exigeix una neteja a fons de la zona, amb maquinària adient, i que es reforcin els diferents murs de contenció, alguns dels quals presenten signes evidents de deteriorament. En l'actualitat un enfrontament entre l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i l'Ajuntament de Terrassa manté la riera en un estat salvatge.

Dures crítiques a l'ACA


"El problema de les rieres és global, també el pateix la riera del Palau, que està igual o pitjor que la de les Arenes, sobretot a Can Boada", recorda el president de la FAVT, Ramon Clariana. "Sigui l'ACA o l'Ajuntament, s'ha de netejar i mantenir. Amb el contenciós entre l'ACA i l'Ajuntament no s'arriba a res, és un conflicte i el que es necessita és un acord", afegeix Clariana, que aposta perquè les dues administracions negociïn i assumeixin la neteja de la riera. El president de la FAVT qualifica l'acte de dissabte com a "important" perquè "serà el principi del que ha de ser la lluita per aconseguir que les coses no segueixin igual".

Pablo Gómez, en representació de la Comissió Riera de les Arenes, recorda que amb els rebuts de l'aigua els ciutadans paguen un cànon a l'ACA. "Estem pagant un cànon de 10-12 euros per casa de tot Catalunya per a l'ACA, i aquí portem vint anys sense una neteja com cal", justifica. "Els arbres de la riera no serveixen per protegir els murs, tallar dos arbres no fa res". Gómez ha explicat que la Comissió es planteja denunciar l'ACA per la manca d'inversions en mantenir netes les rieres. "Igual ens fan més cas que a l'Ajuntament".

El problema de la manca de neteja i manteniment a Terrassa és evident. Els membres de la Comissió Riera de les Arenes i el president de la FAVT posen com a exemples de deixadesa la riera del Palau o el torrent Mitger. Però també van més enllà: "La Riera de les Arenes comença a la Mata, si no es cuida pel tram superior a la ciutat podem patir igualment les conseqüències", i critiquen que l'ACA "no compleix amb cap dels seus compromisos" perquè la part no urbana de la riera tampoc s'ha cuidat. Tots coincideixen en apuntar que s'ha de dur a terme un projecte de neteja des del naixement fins a la desembocadura de les rieres.

La concentració de dissabte, 24 de setembre, servirà per recordar els tràgics fets del 1962 i per reclamar solucions a un problema que cada any és ben present en aquestes dates. Des de la Comissió Riera de les Arenes avisen que si cal aniran més enllà fins assolir l'objectiu, i que aniran a reunir-se amb l'alcalde de Terrassa, els consellers de la Generalitat o amb qui faci falta per mirar de trobar una resposta satisfactòria. Després de la històrica unió de les deu associacions de veïns (federades o no a la FAVT) de la zona de la riera de les Arenes de Terrassa, també hi ha contactes amb les entitats veïnals de la zona de la riera del Palau i amb Matadepera. Per això, a la placeta de la Unitat, volen demostrar la unitat de la ciutadania per exigir que mai no torni a repetir-se una desgràcia com la del 1962 per no haver fet bé la feina quan toca. "En cinquanta anys hi ha hagut tres grans riuades aquí. Si plou una gota a Sant Llorenç aquí són molts litres d'aigua. Qui diu que no pot tornar a passar?", insisteix Pablo Gómez. "Paguem impostos per poder dormir segurs. No pararem fins que ens donin solucions".

 

Participació