La mirada singular de Manu vb Tintoré sobre el territori i el paisatge

El Centre Cultural Terrassa exposa "Territoris de l'oblit", l'obra del guanyador del 14è Premi BBVA de Pintura Ricard Camí 2015

L'artista Manu vb Tintoré, amb una de les seves creacions.
L'artista Manu vb Tintoré, amb una de les seves creacions. | Centre Cultural Terrassa
La Torre
20 de setembre del 2016
Actualitzat el 22 de setembre a les 17:38h

Premiat per l'obra L'altre sender, l’artista belga i resident a Catalunya Manu vb Tintoré presenta el seu últim treball fet entre el 2010 i el 2016 que es divideix en dues parts: Àncores a la terra i Frotis. Paisatges que tendeixen a l’abstracció i que parteixen del compromís de l’artista amb la natura. "La meva obra porta a reflexionar a l’espectador sobre la relació entre els límits i la identitat, el lloc i la pertinença", manifesta l’autor i afegeix que "no són representacions de cap lloc en concret o d’un paisatge vist, sinó que és una extracció de l’essència dels elements que els componen". L’exposició es podrà visitar a partir d’aquest dijous 22 de setembre i fins al 5 de novembre a les sales 3 i 4 del Centre Cultural Terrassa.

A través d’aquesta mostra, que forma part del Premi BBVA de Pintura Ricard Camí, es vol reconèixer l’obra de l’artista i pretén acompanyar-lo en la seva promoció i projecció. En la passada edició i van participar 157 artistes i es van presentar més de 200 obres.
 

Àncores a la terra (2010-2014)
Obra amb pigments a l’aigua sobre fusta


Arrels, textures, fileres d’arbres… són els elements dels que parla l’artista i que hi són ben presents a Àncores a la terra (2010-2014), Tintoré els descriu com un ‘territori-paisatge pur, despullat, en crisi i crítics, que generen una atmosfera densa i silenciosa, plena d’inquietud, misteri, degradació, vertigen’.

En aquesta part, de la qual en forma part l’obra premiada en el Premi BBVA de Pintura Ricard Camí L’altre sender, desenvolupa un llenguatge simbòlic forjat en elements de quotidianitat i la cultura popular, proper a una realitat immediata. D’una banda el pati de casa i l’altra, el test de terra. "Tant l’un com l’altre ens parlen dels límits i fronteres i ens serveixen com a sistemes d’acotament per interpretar la realitat, sistemes per descriure la nostra relació amb la natura i amb el món en general", escriu Tintoré en el catàleg de l’exposició. 

Frotis (2013-2016)
Obra a l’esmalt sobre paper gravat


En aquesta sèrie podem veure, ja a primer cop d’ull, que s’accentua l’abstracció i s’introdueix el color. La relació entre la forma i el color del paisatge queda truncada, descomposta i articulada per tal de reconfigurar-se en un nou paisatge construït, un exercici de desfiguració del paisatge des de la línia i el color. L’artista descriu la sèrie Frotis com "un espai ambigu on els elements figuratius conviden a entrar dins l’obra. L’espectador, com si es tractés d’un joc, pretén continuar reconeixent les formes com si fos una imatge. Queda aleshores perdut en aquesta recerca i es retroba enmig d’un espai abstracte". 

Sobre Manu vb Tintoré

Nascut el 1964 a Brussel·les, de pare belga i mare catalana, viu a la província de Girona. L’any 2000, diplomat per l’Escola d’Art d’Olot, emprèn la seva carrera artística com a escultor i pintor.

Tota la seva obra està vinculada a la idea de l’ésser humà, el seu avenir i la seva relació amb l’entorn que l’envolta. Els 10 anys de treball com a enginyer agrònom en diversos països en vies de desenvolupament a l’Àfrica i l’Amèrica impregnen la seva obra, alhora, d’una globalitat i d’un existencialisme aclaparadors.