gegants

La Fira del Món Geganter 2017 tindrà lloc a Vacarisses, Rellinars i Ullastrell

L'elecció s'ha anunciat durant l'edició d'enguany de la Fira, que ha tingut lloc a Llinars del Vallès

per La Torre, 18 de setembre de 2016 a les 17:11 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de setembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Una cercavila de gegants a Llinars del Vallès. Foto: ACGC
 

Durant tot aquest cap de setmana del 17 i 18 de setembre, Llinars del Vallès ha acollit la X Fira del Món Geganter, un dels actes més grans als que una població o ciutat pot aspirar a nivell geganter. Més de 3.000 persones vingudes d'arreu del territori agrupades en unes 80 colles geganteres i expositors han donat vida i color al carrers i places d'aquest poble baixmontsenyenc. Impulsada  per l'Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya (ACGC), l'organització ha anat a càrrec de la Colla Gegantera La Patufa de Llinars del Vallès que va presentar la seva candiadtura el 2014 i durant la celebració de la Fira del Món Geganter de l'any passat a Puigcerdà va ser proclamada com amfitriona de l'edició d'enguany.


Durant la fira s'ha anunciat l'elecció de les colles de Vacarisses, Rellinars i Ullastrell com a organitzadores de l'XI Fira del Món Geganter que tindrà lloc els dies 7 i 8 d'octubre de 2017, i per primera vegada una experiència compartida entre diferents poblacions.

En aquests dos dies de fira gegants i capgrossos han passejat pels carrers de Llinars del Vallès però també s'ha tingut l'oportunitat de saber que hi ha al darrera del món geganter ja que de fet la Fira no deixa ser un punt de trobada per a geganters, músics, coordinadores, constructors, lutiers i empreses relacionades amb aquest sector de cultura popular. A més, però, es permet l'intercanvi d'experiències i trobades festives entre els geganters, concerts, mostres de balls, tallers o xerrades, sense oblidar la presentació de llibres, com el dels Gegants de l'Anoia de Roger Vàzquez i Claravalls i La fitxa tècnica de la Gralla, per conèixer i entendre l'instrument, d'Ivó Jordà i Àlvarez.


Legalitat, salut i prevenció

El tractament d'aspectes legals i assegurances de les colles geganteres, la farmaciola dels gegants i també remolcs i normativa de seguretat vial han estat alguns dels temes debatuts en el decurs de la Fira del Món Geganter de Llinars del Vallès, de la mateixa manera que s'han fet cursos de gralla o de ball, aspectes també essencials per a les colles geganteres. Una fira que també ha comptat amb l'espectacle teatralitzat Un tomb gegant, interessant no solament pels seus elements d'imatgeria, sinó també per la música en directe del Grup Canya d'Or.

Les activitats festives també han aplegat la presentació de les noves figures 2015-2016 estrenades a Catalunya, la descoberta d'una placa commemorativa amb la participació de l'Ajuntament de Llinars del Vallès i un dels moments esperats de la Fira, l'elecció de les colles de Vacarisses, Rellinars i Ullastrell com a organitzadores de l'XI Fira del Món Geganter que tindrà lloc els dies 7 i 8 d'octubre de 2017, i per primera vegada una experiència compartida entre diferents poblacions.

La creació de la fira sorgeix l'any 2007, quan l'Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya (ACGC) va proposar la creació d'una fira itinerant relacionada directament amb el món dels gegants, per tal de poder acostar a les colles l'activitat dels diversos sectors implicats en el fet geganter i de crear un espai de trobada.

 

Participació