L'escultura a la Bicicleta ja forma part del patrimoni monumental de Terrassa

Aquest divendres s'ha inaugurat el monument obra de Joan Martínez Maldonado a la rotonda del passeig del Vint-i-dos de Juliol amb el passeig de les Lletres

El monument a la Bicicleta ja presideix la rotonda.
El monument a la Bicicleta ja presideix la rotonda. | Albert Prieto
Albert Prieto
17 de setembre del 2016
Actualitzat el 18 de setembre a les 8:24h
Terrassa ja té, oficialment, un monument dedicat a la bicicleta. L'escultura La Bicicleta, obra de Joan Martínez Maldonado, ha estat inaugurada aquest divendres per l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart. El president de l'Associació BiciTerrassa Club (BiTer), José Miguel Moreno, i el mateix autor de l'obra han estat els encarregats de descobrir la placa commemorativa de l'escultura, situada a la rotonda del passeig del Vint-i-dos de Juliol amb el passeig de les Lletres. Aquest indret ja va ser batejat recentment com a plaça de la Bicicleta.

La iniciativa d'aixecar un monument dedicat a la bicicleta va ser del BiTer, i s'ha fet possible gràcies al micromecenatge. Unes sis-centes persones han contribuït en la subscripció popular amb participacions a partir de cinc euros. En total, el cost final ha estat de 6.000 euros, inferior al pressupost inicial.

El president del BiTer, José Miguel Moreno, ha agraït la col·laboració de tots els mecenes i de l'Ajuntament de Terrassa, no només en facilitar la instal·lació del monument sinó en ajudar a potenciar la bicicleta com a mitjà de transport a la ciutat, agraïment que ha estès especialment a la Policia Municipal de Terrassa.

L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha afirmat abans d'inaugurar el monument que l'Ajuntament continuarà treballant per una ciutat més verda i menys contaminada, tot potenciant transports alternatius al vehicle privat. En aquest sentit, ha fet referència al Pla de Mobilitat aprovat recentment i ha recordat que Terrassa té 126 km de carrils bici en coexistència amb altres vehicles o 18 km de carrils bici segregats. També ha afegit que per cadascuna de les principals avingudes passen entre 150 i 350 bicicletes al dia.

L'escultura La Bicicleta té vuit metres d'alçada i està inspirada en una bicicleta d'època modernista. Cal destacar que en els fonaments del monument s'ha dipositat una càpsula del temps que conté una guia de la bicicleta i diverses fotografies de la plaça.