La Universitat de Harvard dóna cinc consells per educar els fills

Dos infants en un port.
Dos infants en un port. | Pexels
Redacció
15 de setembre del 2016
Actualitzat a les 22:05h
Les aficions dels nens d'avui dia són molt diferents de les de fa uns anys. Actualment no acostumen a jugar al carrer ni amb jocs de manipulació, sinó que passen l'estona amb videojocs, ordinadors i tauletes, entre altres. En definitiva, s'entretenen amb la tecnologia, que constantment està canviant. És per això, que un grup de psicòlegs de la Universitat de Harvard ha realitzat un estudi per saber què fa que un infant sigui "bon nen" en aquest món canviant.

Temps amb els fills
 

Un pare passejant amb la seva filla. Foto: Pexels


D'entrada es recomana passar temps amb els fills i fer coses amb ells, com llegir un llibre, anar a passeig, o jugar a cartes. És a dir, que hi hagi interacció amb ells, en comptes de fer-los jugar amb una videoconsola, ja que és la solució més fàcil després d'una jornada laboral. Amb aquesta recomanació, els experts asseguren que a la llarga els nens voldran passar temps de qualitat amb la seva família, oblidant-se de les coses materials.

Parlar en veu alta
 

Una mare amb la seva filla a la platja. Foto: Pexels


"Molts pares diuen que tenir cura dels seus fills és una de les seves principals prioritats, sovint els nens no escolten aquest missatge", afirmen els investigadors. Així, aconsellen que passar temps amb els fills ajuda a saber quins canvis es produeixen en la seva vida, i recorden que és important saber si es produeix algun canvi en el seu comportament. Per tant, cal que el menor se senti còmode parlant amb els pares, i es pot fer demanant-li com li ha anat al dia, com li va a l'escola, etc.

Resoldre canvis que són irrellevants per l'adult
 

Dos infants en un port. Foto: Pexels


Un dels canvis maduratius d'un infant és el moment en què aprèn a analitzar i resoldre els problemes. De fet, és una pràctica de la qual l'ésser humà sempre n'està aprenent, ja que sempre es poden cometre errors. No obstant això, per tal que l'infant pugui començar a caminar sol, és bo fer-los experimentar pel seu compte.

Mostrar gratitud cap al fill
 

Una mare fent un petó al seu nadó. Foto: Pexels


El grup de psicòlegs assegura que "els estudis demostren que les persones que expressen gratitud són més propenses a ser generoses, compassives, a ser felices i a tenir salut". "Els pares han d'assignar tasques als seus fills, i a felicitar-los pels seus èxits. És important que els nens vegin que la gratitud és un regal increïble", afirmen, i afegeixen que s'han trobat amb casos en què els pares només tenen elogis pels "actes de bondat inusuals".

Per altra banda també assenyalen que cal que els infants coneguin que hi ha persones al món que són menys afortunades que ells, perquè puguin ser conscients de la sort que tenen. Els psicòlegs també destaquen la importància d'aprendre a ajudar a la resta, i recorden que l'aprenentatge d'aquests valors comença a casa.

Una visió global
 

Un grup de nens jugant en un prat. Foto: Pexels


Els experts afirmen que "quasi tots els nens se solidaritzen quan estan a càrrec d'un petit cercle d'amics i de familiars". És important ensenyar als fills a escoltar i interactuar sense fer ús de les noves tecnologies, de ser amables i de no jutjar a les altres persones.