Més de 15.000 musulmans de Terrassa celebren la Festa del Xai

S'espera que a Terrassa almenys dos mil persones assisteixin a la cerimònia multitudinària a Can Jofresa

per Aida Morales / A.P. , 12 de setembre de 2016 a les 12:15 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de setembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Pregària musulmana. Foto: ACN.


Més de 15.000 musulmans de Terrassa celebren aquest dilluns la Festa del Xai, coneguda també com a Festa del Sacrifici o festa gran, ja que és, juntament amb la del final del Ramadà, la més important de la cultura islàmica. Aquesta festa és itinerant i, depenent de l'any, pot variar. S'espera que a Terrassa almenys dos mil persones assisteixin a la cerimònia multitudinària que tindrà lloc a la zona esportiva municipal de Can Jofresa, com en els darrers anys.


Aquesta celebració comença a trenc d'alba, quan es fa una pregària ritual a l'oratori, que recorda l'episodi de l'Alcorà en què Déu va ordenar, en un somni a Ibrahim I, que sacrifiqués el seu fill Ismaïl per tal de demostrar-li la seva fidelitat. Davant d'aquesta situació, i segons la història, quan Ibrahim estava a punt de complir la petició, Déu el va aturar, i va fer que substituís Ismaïl per un xai com a objecte d'ofrena. Amb els anys, aquesta cita de l'Alcorà s'ha anat reproduint, i s'ha establert com un ritual per a la comunitat magrebina i senegalesa. El nom que els primers donen a la festa és Eid Al-Adha, mentre que els segons l'anomenen Tabaski, en wolof.

Però a banda de la pregària, la Festa del Xai és, per als musulmans, un moment de trobada, solidaritat i celebració familiar. És en aquest moment, igual que es fa durant el Ramadà, que la família s'ajunta. Segons la tradició, aquesta només es queda una tercera part de l'animal, mentre que la resta s'ha de repartir entre les persones necessitades, veïns, amics i coneguts.


Una de les particularitats de la Festa del Sacrifici és que el xai ha de morir segons halal, és a dir, mirant cap a la Meca, amb un tall al coll i deixant que es dessagni. 

 

Participació