Noranta anys de l'Aiguat de Sant Ramon a Terrassa

En 24 hores es van registrar 154,4 mm de pluja i la ciutat es va veure completament anegada per l'aigua, tot i que no hi va haver cap víctima mortal

A.P.
02 de setembre del 2016
Actualitzat el 06 de setembre a les 18:35h
Danys a les vies dels Ferrocarrils Catalans i a la carretera de Terrassa a Barcelona.
Danys a les vies dels Ferrocarrils Catalans i a la carretera de Terrassa a Barcelona. | Setmanari La Hormiga de Oro - BNE
Aquesta setmana es compleixen 90 anys dels catastròfics Aiguats de Sant Ramon, que van tenir lloc a gran part del litoral i prelitoral de Catalunya entre el 31 d'agost i l'1 de setembre de 1926. Diversos rius catalans, com el Llobregat i el Besòs, així com diversos torrents i rieres. A Catalunya van causar 44 morts i incomptables destrosses. Els valors màxims de precipitació en 24 hores van ser de 175,7 mm a Vandellòs, 162,0 mm a la Garriga i 154,4 mm a Terrassa.

Els aiguats van produir nombrosos desbordaments de rius del litoral i prelitoral de Catalunya. El mateix va passar amb les rieres, sent una de les més afectades la riera de les Arenes, al seu pas per Terrassa i Rubí. També la Rambla, la canalització de la riera del Palau, es va veure superada per l'aigua ja que el col·lector es va obstruir.

Cap a les tres de la tarda d'aquell 31 d'agost, a Terrassa va començar a caure un xàfec que va provocar un tall de corrent i va obligar les fàbriques a tancar abans d'hora. Fins i tot la premsa del vespre no es va poder publicar. Els carrers de la ciutat egarenca es van inundar i l'aigua baixava com si fossin torrents.  Durant tota la nit i matinada va continuar plovent.

Tot i no haver-hi víctimes mortals a Terrassa, els danys materials van ser notables. A moltes cases i fàbriques els baixos i els soterranis es van inundar. Es va desprendre una part de la cornisa del Teatre Principal i algunes parets de velles cases abandonades del centre de la ciutat van caure. També hi va haver destrosses en la xarxa de clavegueres i de distribució d'aigua potable. Els danys als conreus del voltant de la ciutat també van ser importants.