Desconcert entre els científics per un senyal de ràdio provinent d'una galàxia a 95 anys llum

Investigadors asseguren que veuen difícil que sigui produït per causes naturals i no descarten que pugui haver estat emesa per una civilització extraterrestre

Redacció
31 d'agost del 2016
Actualitzat a les 21:55h
Un equip internacional d’investigadors ha anunciat la detecció d’”un fort senyal” de ràdio, amb possibilitat d’haver estat emesa per una civilització extraterrestre. El senyal procedeix de l’estrella HD164595, similar al Sol, a la constel·lació Hèrcules, amb un edat estimada de 6.300 milions d’anys i a una distància de 95 anys llum de la Terra.  

El senyal va ser rebuda el 15 de maig pel radiotelescopi RATAN-600 a Zelenchukskaya (Russia) i en una longitud d’ona de 2,7 centímetres. Els científics no diuen que el senyal procedeixi d’una civilització extraterrestre, però asseguren que mereix la pena el seu estudi més detallat per part del SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence, en les seves sigles en anglès) ja que va ser massa forta per ser atribuïda a causes naturals.

Analitzant la força del senyal, els investigadors diuen que si procedís d’un far isotròpic, seria una energia tan potent que només podria procedir d’una civilització de tipus Kardasev II en l'Escala de Kardasev. Si es tractés d’un senyal centrat en el sistema solar, tindria una energia accessible per una civilització de tipus Kardashev I.

En qualsevol cas, el senyal no és prou cridaner com perquè els investigadors de RATAN-600 apostin per una monitorització permanent d’aquest objectiu. Aquesta investigació es discutirà en una reunió del Comitè Permanent de Cerca d’Intel·ligència Extraterrestre, durant el 67è Congrés Internacional d’Austronàutica (IAC) a Guadalajara, Mèxic, el 27 de setembre, segons anticipa Paul Glister al seu blog Centauri Dreams, on ha explicat el fenomen.