Guillem Anglada, d'Ullastrell, troba un planeta similar a la Terra a quatre anys llum

El planeta orbita l'estel Próxima Centauri, el més proper al sistema solar, i ha estat batejat com a Próxima b

per La Torre, 25 d'agost de 2016 a les 15:17 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 d'agost de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Un equip internacional d'astrònoms liderat per Guillem Anglada-Escudé, nascut a Ullastrell i membre de la universitat Queen Mary de Londres, ha descobert un planeta similar a la terra a quatre anys llum de distància.

El planeta orbita l'estel Próxima Centauri, el més proper al sistema solar, i ha estat batejat com a Próxima b. Té 1,3 vegades la superfície de la terra i el seu any, el temps que tarda a donar tota la volta a l'estel vermell, dura 11,2 dies terrestres. Té una temperatura que permetria l'existència d'aigua líquida a la superfície i pot ser el planeta més proper que pugui albergar vida fora del sistema solar. La troballa s'explica aquest dijous a la revista Nature.


En declaracions al web oficial de l'Observatori de l’Europa del Sud, l'astrònom d'Ullastrell Guillem Anglada-Escudé ha explicat que els primers signes del possible planeta es van veure el 2013, però que aleshores la detecció no era convincent. 

Des d'aleshores, però, s'ha treballat per obtenir evidències més fiables, fins que s'ha aconseguit determinar que el planeta és almenys 1,3 vegades més gran que la terra, i que orbita a uns 7 milions de quilòmetres de Próxima Centauri, és a dir, el 5% de la distància que hi ha entre el sol i la terra. 


El fet que el sol d'aquest planeta sigui molt menys intens que el de la terra és el que permet que a aquesta distància hi hagi una zona habitable a l'entorn de l'estel.

 

Participació