T'expliquem com pots veure les Llàgrimes de Sant Llorenç

La pluja d'estrelles d'enguany preveu ser cinc vegades més intenses aquest any

Europa Press
04 d'agost del 2016
Actualitzat a les 18:26h
La pluja d'estels de les Perseides és la més popular de l'any.
La pluja d'estels de les Perseides és la més popular de l'any. | NASA
Les Llàgrimes de Sant Llorenç, també anomenades Perseids, és la pluja d’estels que té lloc entre finals de juliol i agost. Assolirà el seu màxim visible la nit de l’11 al 12 d’aquest mes. Com que la Lluna interferirà en l’observació del fenomen, t’expliquem com poder gaudir de les Perseids.

El satèl·lit lunar tindrà un efecte menor a partir de les dues de la matinada, per tant, és un bon moment per observar el cel. Els estels fugaços poden aparèixer en qualsevol lloc del cel, però per la seva trajectòria poden procedir d’un punt situat en la constel·lació de Perseu, d’aquí el seu nom. Tot i això, es recomana observar a 40 graus d’aquesta, prenent com a guies les constel·lacions de Taure, Andròmeda, o bé l’Óssa Menor. 

Per gaudir de les Llàgrimes de Sant Llorenç no serà necessari utilitzar telescopis ni cap altre instrument òptic. La pluja d’estels es podrà veure a ull nu, sempre i quan s’estigui en una zona fosa i lluny de la contaminació lumínica de les ciutats.  

Origen i objectius

Les Perseids tenen lloc quan la Terra travessa l’estela del cometa SwiftTuttle en la seva trajectòria al voltant del Sol. Això provoca que hi hagi una multitud de partícules, anomenades meteoroides, que xoquen contra l'atmosfera. 

Enguany la pluja d'estels serà cinc vegades més intensa que en anys anteriors, ja que les Llàgrimes solen tenir un màxim de 100 meteors per hora i, segons informa l'Institut d'Astrofísica d'Andalusia (IAA-CSIC), pot arribar fins a 500 meteors per hora.
 
Per aquest motiu l'IAA-CSIC, en col·laboració amb l'Associació AstroInnova i el grup Deadalus, llançaran una sonda la nit de l'11 al 12 d'agost per gravar per primera vegada, en color, i en alta definició, aquesta pluja d'estrelles des de l'estratosfera. Aquesta missió s'emmarca dins les demostracions del projecte "Orison" pel desenvolupament d'una infraestructura permanent d'observació estratosfèrica.

L'estudi de les pluges de meteors ajudarà a millorar els models de previsió d'activitat, cada vegada més necessaris, ja que les pluges d'estrelles poden tenir efectes perniciosos en alguns satèl·lits en òrbita terrestre.