Cap a una Festa Major bilingüe

Article de Javier González, regidor i portaveu del Grup Municipal de Ciutadans a l'Ajuntament de Terrassa

Javier González
01 d'agost del 2016
Actualitzat a les 11:29h
Segons l'IDESCAT, la llengua habitual del 50,7% dels catalans és el castellà, mentre el català és la llengua habitual del 36,3%. La Constitució estableix, en el seu article tercer, que el castellà és la llengua espanyola oficial de l'Estat i que les altres llengües espanyoles seran també oficials en les respectives comunitats autònomes d'acord amb els seus Estatuts. L'Estatut d'Autonomia de Catalunya estableix, en el seu article 6.2, que totes les persones tenen el dret d'utilitzar les dues llengües oficials i que els poders públics de Catalunya han d'establir les mesures necessàries per facilitar l'exercici d'aquest dret. D'acord amb l'article 32 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, no hi pot haver discriminació per l'ús de qualsevol de les dues llengües. A més, la sentència 31/2010, del 28 de juny de 2010, del Tribunal Constitucional, estableix que l'administració no pot establir cap preferència en l'ús de les llengües per preservar el dret dels ciutadans a escollir la llengua en que es relacionen amb l'administració. El TSJC també s'ha pronunciat en aquesta línia pel que fa als reglaments lingüístics de la Diputació de Barcelona i la Diputació de Lleida, com també sobre el Reglament de l'ús de la llengua catalana a l'Ajuntament de Barcelona.

Tot l'anterior és l'expressió jurídica que preserva els drets lingüístics dels ciutadans de Catalunya. Però sent important la normativa, hi ha una qüestió de respecte que s'ha de tenir en consideració: que el programa de Festa Major de Terrassa, la festa de tots, no el puguis descarregar del web municipal en castellà té més a veure amb la sensibilitat que no tan sols amb la llei. Aquesta manca de sensibilitat té a veure amb una expressió institucional uniformadora que en la seva pretensió protectora envers el català se n'oblida massa sovint que el castellà també és de tots els terrassencs i terrassenques, per no parlar de l'aplicació de la llei. Per això vam demanar el suport de la resta de grups municipals i vam tenir dues sorpreses. Per una banda la total disposició del PSC per corregir aquesta mancança i per l'altre la inexplicable negativa de Terrassa en Comú (TeC).

No vam aconseguir la majoria suficient per obligar a l'Ajuntament a corregir aquest desaire a molts ciutadans que, de vegades, no se senten identificats en l'expressió institucional, però estem convençuts que l'alcalde d'aquesta ciutat actuarà d'ofici a la Festa Major de 2017 i el programa també el podrem llegir en castellà.