Un grup de Matadepera abastia de marihuana associacions cannàbiques

Els Mossos comissen més de 500 quilos de droga preparada per la seva venda i 40.000 euros en efectiu en dues cases

Diners comissats durant el desmantellament d'una organització que abastia de marihuana clubs cannàbics
Diners comissats durant el desmantellament d'una organització que abastia de marihuana clubs cannàbics | Mossos d'Esquadra
ACN
29 de juliol del 2016
Actualitzat a les 9:34h

Diners comissats durant el desmantellament d'una organització que abastia de marihuana clubs cannàbics Foto: Mossos d'Esquadra


Els Mossos d'Esquadra han desmantellat una organització criminal especialitzada en el subministrament de marihuana a clubs cannàbics de l'àrea metropolitana de Barcelona. L'operatiu, que es va dur a terme el 4 de juliol en dues cases de Matadepera (Vallès Occidental), ha permès comissar 500 quilos d'aquesta droga ja preparada i empaquetada per a la venda a l'engròs. En total, els agents van detenir cinc persones com a presumptes autores dels delictes de tràfic de drogues, defraudació de fluid elèctric i tinença il·lícita d'armes. Després de declarar en seu judicial, el jutge va decretar l'ingrés a presó per al líder de l'organització i llibertat amb càrrecs per als quatre restants. La policia catalana dóna el grup per desmantellat però no descarta noves detencions en els pròxims dies.

Alguns dels membres d'aquesta organització ja van ser detinguts a finals d'abril per agents dels Mossos d'Esquadra que van desarticular una organització criminal especialitzada en robatoris violents en domicilis d'empresaris. Un grup estava relacionat amb almenys dos robatoris violents comesos a Granollers i Sant Andreu de Llavaneres, a banda dels delictes de pertinença a organització criminal, tinença il·lícita d'armes i blanqueig de capitals.

Fruit d'aquella investigació la policia catalana va saber que l'organització criminal també es dedicava al cultiu i venda de marihuana, motiu pel qual van iniciar una segona fase de la investigació, tutelada pel Jutjat d'Instrucció número 4 de Mataró, que ara ha culminat amb la detenció d'aquestes cinc persones.

Les primeres investigacions van permetre als mossos constatar que es trobaven davant d'una organització criminal que controlava tot el procés de cultiu i distribució de marihuana. De fet, els destinataris finals d'aquesta droga eren, majoritàriament, associacions cannàbiques de l'àrea metropolitana de Barcelona.

L'organització criminal estava dividida en quatre estaments ben diferenciats. A dalt de tot de l'estructura criminal hi havia un dels detinguts, que actuava com a líder de l'organització i controlava els estaments inferiors. El segon graó de la xarxa estava format per persones de confiança del líder que es dedicaven la cura i control de les plantacions i del transport de la droga i de les transaccions que se'n derivaven. En tercer lloc s'hi encabien les persones que feien el contacte amb els potencials compradors i que també donaven suport logístic. I, en l'última posició, hi havia les persones vinculades a les associacions cannàbiques que posteriorment venien la droga al detall als clubs cannàbics.

Amb aquesta estructura s'asseguraven la supervisió, control, recol·lecta i distribució de la marihuana i el seu consum, gràcies als seus vincles amb les associacions cannàbiques. Amb tota la informació recopilada, els investigadors van dur a terme un dispositiu el 4 de juliol que va culminar amb la detenció de cinc persones, quatre membres de l'organització i una cinquena vinculada a una associació cannàbica de Barcelona.

Paral·lelament van fer dues entrades i escorcolls en dues cases de Matadepera, on van comissar més de 500 kg de marihuana ja preparada i empaquetada per a la venda a l'engròs, haixix, una arma llarga, una armilla antibales, uns 40.000 euros en efectiu i un vehicle de luxe. A banda van localitzar dues plantacions hidropòniques de cànnabis, una a cada casa. Les plantacions hidropòniques tenen la característica que amb una inversió no massa elevada permeten fins a quatre recol·leccions per any.

Després de declarar en seu judicial, el jutge va decretar l'ingrés a presó per al líder de l'organització i llibertat amb càrrecs per als quatre restants. Tot i que els Mossos d'Esquadra donen el grup per desmantellat, no descarten noves detencions en els pròxims dies.