L'Ajuntament de Vacarisses explica amb pèls i senyals què passa amb l'aigua

Dimarts es va explicar a la ciutadania la situació d'escassetat d'aigua a Vacarisses, així com les causes, les mesures realitzades i les accions previstes

Audiència  pública a Vacarisses.
Audiència pública a Vacarisses. | Ajuntament de Vacarisses
La Torre
28 de juliol del 2016
Actualitzat a les 7:04h
Davant la greu problemàtica de l’aigua a Vacarisses, el govern local va decidir convocar la ciutadania a una audiència pública, que va tenir lloc aquest dimarts. L’alcalde del municipi, Antoni Masana, va ser l’encarregat de presentar l’acte, fent referència al Reglament de Participació Ciutadana i afirmant que “les decisions sobre l’aigua s’han de prendre des del màxim consens polític, per tractar-se d’un tema de primera magnitud”.

Tot seguit, la regidora de Serveis Municipals, Laura Sánchez, va fer una breu introducció sobre la gestió de l’aigua a Vacarisses, oferint dades sobre els punts de captació, la ubicació dels pous i dipòsits, i el funcionament de la xarxa de distribució. També va presentar xifres comparatives dels consums dels darrers anys, a més d’explicar totes les mesures i accions que el govern ha emprès des que té coneixement de la davallada considerable del principal pou d’abastament.

El següent torn de paraula va ser per als dos enginyers de l’Ajuntament de Vacarisses que porten mesos fent seguiment de la situació i analitzant les dades obtingudes. Així, van informar sobre les possibles causes i van oferir informació gràfica sobre dades de pluviometria, evolució del nivell dels pous, cabals d’extracció, funcionament de les bombes i rendiment de la xarxa. Els tècnics van finalitzar la seva intervenció amb possibles escenaris de futur si els consums d’aigua no es redueixen, per tal que la gent prengui consciència de la delicada situació a què pot conduir el canvi climàtic si no es reacciona a temps.

L’audiència es va cloure donant veu a les persones assistents, que van poder expressar les seves opinions, dubtes i inquietuds.

Mesures i accions de l’Ajuntament
Fa mesos que l’Ajuntament de Vacarisses està treballant per intentar solucionar, o com a mínim pal·liar, el problema de l’aigua. De moment, gràcies a un seguit d’accions, s’ha aconseguit reduir el consum en 400 m³/dia respecte a l’any passat.

En primer terme, s’han fet proves d’estanquitat en dipòsits i també a les principals canonades d’impulsió de l’aigua. Se sap que la xarxa pateix moltes fuites, en alguns casos, perquè són canonades antigues i, en la majoria, per la falta d’inversió durant els últims anys. Hi ha comptadors manipulats i altres (uns 228) que no funcionen. Se n’han canviat molts, però encara queda molta feina a fer. I és que si es canvien comptadors que no funcionen i es detecten fraus, el consum d’aigua baixarà.

Una altra mesura ha estat posar reguladors a la xarxa, ja que baixen la pressió a les canonades, eviten fuites i, en cas d’haver-n’hi, les minimitzen. Tanmateix,  se n’haurien de col·locar entre 8 i 10 més per tenir “regulada” tota la xarxa a Vacarisses. D’altra banda, s’instal·larà un comptador a la zona de La Colònia Gall per detectar si hi ha pèrdues en aquesta part de la xarxa.

A més a més, en el marc de les meses de concertació de la Diputació de Barcelona, s’ha demanat una subvenció per poder canviar canonades velles i altres aparells. Una inversió que busca, de nou, reduir les pèrdues d’aigua.

D’altra banda, s’està realitzant una campanya de conscienciació de la ciutadania. S’ha incorporat un quart tram a la factura de l’aigua per dissuadir el consum excessiu i s’ha emès un ban amb diverses restriccions (omplir piscines, rentar cotxes amb mànega i reg de voreres i camins). Per reforçar-ho, a través de cartes i de missatges als mitjans municipals, s’ha anat informant la població i s’han publicat consells per estalviar aigua.

Les darreres accions realitzades han estat les prospeccions per trobar aigua a la zona de Can Còdol i al pou número 2, actualment tancat. Malauradament, el resultat d’ambdues ha estat negatiu.

I, fa uns dies, es va negociar amb Mina de Terrassa perquè subministri 250 m³ d’aigua provinents d’Els Caus. És el màxim cabal que poden donar i, tot i això, no és suficient, ja que cal recordar que, a Vacarisses, el consum diari d’aigua és d’uns 2.000 m³.

Properes actuacions
A curt termini, es pretén fer una tercera prospecció de pou a la zona de Can Serra, ja que, si el resultat fos positiu, es podria posar en funcionament amb immediatesa, pel fet de disposar de tota l’operativa necessària (bomba, sonda, variador, potenciòmetre i quadre elèctric).

A mig termini, l’Ajuntament de Vacarisses es planteja recuperar el pou d’El Fresno, que podria aportar uns 15 m³/h. De fet, els tècnics municipals ja fa temps que treballen en aquest projecte. I és que comporta  certa dificultat, ja que implicaria revertir la canonada que actualment subministra la urbanització des de la Colònia Gall i que també abasteix l’àrea de servei de l’autopista. Per tant, abans d’efectuar aquesta acció, caldria garantir el subministrament d’aigua a aquestes zones. A més, s’hauria d’ampliar la canonada de transport uns 2 km per fer-la arribar a la zona de bombeig de l’Orpina pel camí de Castellet i utilitzar aquesta aigua per a distribució des del dipòsit de capçalera.

Tanmateix, l’Ajuntament ha començat a plantejar-se solucions a llarg termini, com portar aigua de fora de Vacarisses i connectar-se a Aigües Ter Llobregat (ATLL), concessionària de la Generalitat de Catalunya. Aquesta possibilitat es va valorar en la reunió mantinguda entre l’alcalde del municipi, la regidora de Serveis Municipals i el gerent i el cap d’abastaments de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).