L'abocador de Coll Cardús diu prou i només rebrà 20.000 tones de rebuig

Durant els propers dotze mesos el dipòsit de Vacarisses rebrà només un terç del rebuig generat al CTR-Vallès i la resta es traslladarà a altres indrets, el que farà que el preu del tractament que paguen els municipis augmenti un 2,43%

La Torre
27 de juliol del 2016
Actualitzat a la 13:51h
Les bales de rebuig acabaran d'omplir la capacitat de l'abocador de Coll Cardús.
Les bales de rebuig acabaran d'omplir la capacitat de l'abocador de Coll Cardús. | Cedida

Les bales de rebuig acabaran d'omplir la capacitat de l'abocador de Coll Cardús. Foto: Cedida


L’empresa concessionària del Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental (UTE CTRVallès) ha proposat al Consorci per a la Gestió de Residus una nova gestió de les bales de rebuig estabilitzat que surten de la planta. D’aquesta manera, a partir del proper 1 d’agost, el Vallès Occidental disminuirà les tones de residus que s’aboquen al dipòsit controlat de Coll Cardús, a Vacarisses. Els propers 12 mesos només s’hi dipositaran un màxim de 20.000 tones, un terç de les tones de rebuig estabilitzat generades al CTR-Vallès.

Divendres, el Ple extraordinari del Consorci per a la Gestió de Residus va aprovar el canvi en la gestió del rebuig del CTR, tal com li és competència. Els darrers mesos s’han estudiat diferents propostes i s’han valorat possibles destins. El concessionari ha fet una proposta final al Consorci que aquest ha acceptat.

El dipòsit de Coll Cardús està pendent del Projecte de Clausura. Aquest projecte requereix un conjunt de tràmits administratius, i la seva elaboració i aprovació té una durada estimada d’uns 12 mesos.

Davant la finalització de l’autorització per a l’emmagatzemament temporal de residus a Coll Cardús, l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) considera que el dipòsit té una capacitat de 20.000 m 3 com a conseqüència dels assentaments del terreny.

Aquests 20.000 m 3 seran els que aportarà el Vallès Occidental. Els dos terços restants del rebuig generat al CTR-Vallès es portaran a altres instal·lacions a través del Grup Griñó-Hera.

Nous preus pel tractament de residus al CTR-Vallès
La limitació parcial d’entrada de residus a Coll Cardús provoca al mateix temps una pujada de preus de tractament de residus al CTR-Vallès per l’increment del cost del transport als nous destins. Aquest increment es va aprovar divendres en el Ple del Consorci i entrarà en vigor a partir del proper 1 d’agost. Es tracta d’una pujada d’1’85 euros per tona entrada al CTR. Així, a partir de l’agost, els municipis passaran a pagar 77’89 euros/tona, un preu que inclou el tractament, el dipòsit i el cànon de residus. Ara el preu per tona és de 76’04 euros. Per tant, es tracta d’una pujada del 2’43%.