​Misteris i llegendes de Torrebonica de Terrassa, l'estació i l'antic sanatori

Durant anys la zona es va conèixer com el Baixador de la Mort, perquè hi arribaven viatgers que anaven a l'hospital de malalts tuberculosos

Can  Viver de Torrebonica
Can Viver de Torrebonica | Viquipèdia
Joan Manel Oller
28 de juliol del 2016
Actualitzat el 30 de juliol a les 9:12h

Torrebonica és un espai lliure entre Sabadell i Terrassa. Allà hi ha una ella estació fora d'ús. Potser se'n podria dir fantasma. Els seus voltants estan farcits de misteris, morts estranyes i llegendes, urbanes o no tant. En alguns moments es va conèixer la zona com el Baixador de la Mort, atès que molts viatgers deixaven el tren allà per anar fins al sanatori per ser tractats de la tuberculosi. Al voltant d'aquests tipus d'edificis sempre s'ha creat una llegenda negra.

L'estació va ser l'escenari on dos fanàtics dels Ovni van ser decapitats el 1972. Els morts van deixar una sèrie de notes on afirmaven que els extraterrestres els cridaven i li deien a un periodista que havien mutat i que es dirigien al centre galàctic.

Però cal afegir un jove de 25 anys que el 1963 va aparèixer sense vida, indocumentat i molt ben vestit a prop d'un arbre del sanatori. El 1965, Salvador Puig Anglada, de 63 anys, va aparèixer mort i sense senyals de violència en el mateix espai. El 1907, es va trobar a Pedro Cullell, de 71 anys, esmicolat al costat de les vies. I el 1995 J.D.G., de 32 anys, va ser atropellat per un convoi. Cal sumar-li la llegenda que s'hi graben psicofonies i que es veuen imatges desconcertants. Què hi ha de misteri i què de normalitat, possiblement mai se sabrà.

El baixador de Torrebonica se situa al punt quilomètric 336,6 de la línia Zaragoza-Lleida-Manresa-Barcelona), a tocar de l'antic sanatori de malalts tuberculosos. Consta de les dues vies generals amb andanes laterals i l'edifici de viatgers es situa a l'esquerra de les vies si es mira en direcció a Terrassa). Els darrers any s'hi ha construit una nova sots- central elèctrica per alimentar la catenària.

El dia 28 de gener de 1911 va tenir lloc la inauguració del sanatori per a tuberculosos a la finca de Can Viver de Torrebonica, un edifici singular situat a l'est de Terrassa, que encara avui es conserva. El projecte va ser impulsat pel Patronat de Catalunya per la Lluita contra la Tuberculosi i estava destinat als malalts amb pocs recursos econòmics. La malaltia contagiosa era una de les més esteses a l’època. Va causar la mort d’entre la setena i la cinquena part de la població mundial, segons el diari La Comarca del Vallés en l'edició del dia 28 de gener de 1911, el mateix dia de la inauguració.

La finca de Can Viver de Torrebonica havia estat anteriorment una casa de pagès fins que al 1909 el Patronat va adquirir la propietat que, com va dir el president de l’entitat, Emilio Vidal i Ribas en l’acte d’inauguració del sanatori, es tractava d’un edifici elogiable per les seves condicions d’higiene, orientació i ventilació. Aquest mateix dia, 300 malalts de tuberculosi ja havien sol·licitat el seu ingrés al sanatori i al cap d’un any el nombre d’adscrits s’enfilava als 1.539. D’aquests, 41 malalts van ingressar al sanatori i, en aquest primer any, tretze individus van rebre l’alta.