El nou etiquetatge dels productes sense gluten «crearà confusió» als celíacs

L'Associació Celíacs de Catalunya ha demanat una reunió amb representants del Govern per tal d'instar a Europa a que tiri enrere el Reglament del nou etiquetatge | Les etiquetes incorporen dues categories, producte "sense gluten" i "molt baix en gluten"

Productes sense gluten
Productes sense gluten | Free Gluten
NacióTarragona
21 de juliol del 2016
Actualitzat a les 10:43h
"El nou etiquetatge crea confusió", amb aquestes paraules la delegada a Tarragona de l'Associació Celíacs De Catalunya (ACDC), Rosa M. Parellada, ha valorat aNació Tarragona la posada en escena del nou Reglament Europeu 828/2014, sobre l'etiquetatge dels productes sense gluten.

A partir d'avui els productes per als celíacs i intolerants al gluten mostren la informació sobre la seva composició de manera diferent. Abans, les etiquetes deixaven ben clar si el producte era sense gluten i en canvi amb aquest reglament, les etiquetes es regulen per la part per milió (ppm) de gluten que pot contenir un aliment. Els productes vindran etiquetats com a aliments "sense gluten" o "molt baix en gluten". La diferència entre les dues categories és abismal. La primera categoria emmarca els productes que contenen menys de 20 ppm de la proteïna i la segona, entre 20 i 100 ppm. Els celíacs només poden ingerir productes que estiguin emmarcats en la primera categoria i en cap cas de la segona.

Un altre dels agreujants del nou etiquetage és que les dues categories podran anar acompada de diferents enunciats, com: elaborat específicament per a celíacs, elaborat per a persones amb intolerància al gluten, indicat per a persones amb intolerància al gluten o indicat per a celíacs. Des de l'ACDC recomanen, tant als celíacs com als intolerants, que consumeixin exclusivament productes etiquetats amb la llegenda "sense gluten".

Judit Macias, propietària de Free Gluten -una botiga especialitzada en aliments sense gluten a Tarragona- ha explicat que l'etiquetatge hauria de ser "com més estricte millor i amb aquesta normativa és més laxa". Aquesta normativa afecta a tots els celíacs però especialment "a aquells que se'ls hi ha diagnosticat recentment". Els més veterans, és a dir, les persones que fa més temps que conviuen amb la celiaquia, ja estan més al cas i coneixen més els tipus de productes que poden consumir. L'entrada en vigor d'aquest reglament "farà empitjorar el tema", ha sentenciat Macias.

Restauradors 

Per altra banda, aquest reglament també afecta els restauradors perquè encara hauran d'estar més atents a evitar contaminacions creuades d'aliments. Segons Parellada, el col·lectiu haurà de tenir molt en compte que els celíacs només poden ingerir productes per sota dels 20 ppm i hauran de vigilar molt més, ja que qualsevol contacte d'un aliment de la primera categoria -sense gluten- amb un de la segona - molt baix en gluten- és una contaminació que pot causar greus afectacions al celíac.

Ara més que mai els restauradors "s'haurien d'implicar més" amb la celiaquia, ha dit Parellada, qui ha destacat que només un 5% dels establiments de Catalunya són aptes per a celíacs. "És una lluita constant que tenim, a la majoria els fa respecte i volen evitar problemes", ha lamentat.

A Tarragona només hi ha 5 establiments aptes -certificats per l'ACDC- i a Barcelona n'hi ha 50. Aquestes xifres no són exactes, ja que alguns establiments serveixen menjar per a celíacs però els falta algun requisit per a poder tenir el certificat de l'associació.

L'ACDC ha demanat una reunir amb representants del govern català i també d'altres institucions i associacions per tal d'instar a Europa a que tiri enrere aquest reglament, "pel bé de les persones celíaques".

Quatre dades d'interès 

L'associació compta actualment amb un total de 75.000 associats a tot el territori català, d'aquests n'hi ha 3.000 que són de la demarcació de Tarragona (1.300 són de Tarragona ciutat). A Catalunya n'hi ha molts més però no formen part de l'ACDC.

Es calcula que l'1% de la població mundial és celíaca i que només una de cada 10 persones està diagnosticada.

Una persona celíaca gasta en la cistella de la compra, a finals d'any, entre 1.500 i 1.800 euros més en alimentació que les persones que no requereixen una alimentació especial.
 

Esquema dels productes que pot ingerir un celíac Foto: ACDC